Energieke avond bij BRAK IJmuiden

Velsen – Kritische vragen werden gesteld afgelopen woensdagavond 28 juni aan de experts van het Duurzaam Bouwloket en Energiek Velsen. ‘Hoe gaan we dat allemaal betalen?’ en ‘Wat kan je nu eigenlijk wél doen met een sociale huurwoning?’. En ‘Hoe zit het met warmtepompen en de energievraag om deze pompen draaiend te houden?’ 

,,Ik verkoop niets’’, grapte Gijs Verdonk van het Duurzaam Bouwloket. Zijn presentatie resulteerde in een ongezouten en heldere uiteenzetting over wat er allemaal te besparen valt op energiekosten met een klein investeringsbudget. Tijdens de publieksavond bij BRAK ontstond een levendig gesprek waar bewoners uit de IJmond hun zorgen uitten over de betaalbaarheid van energierekeningen, de soms misleidende informatie over duurzaamheidsoplossingen en de (on)mogelijkheden om iets aan je woning te doen. 

Diverse low-budget bespaartips werden gedeeld, mét terugverdientijden en rendement opbrengsten. Zo verdient zilverkleurige radiatorfolie zich bij ieder huis gegarandeerd terug binnen 2 jaar. Met een ongeïsoleerde spouw levert het al snel €17,50 besparing per m2 per jaar op. Maar ook bij goed geïsoleerde muren is er nog een besparing te halen; €3,00 per m2 per jaar. 

Bij een gemiddelde bouwmarkt kan je al veel artikelen kopen, die met elkaar kunnen zorgen voor een verlaging van de energiekosten. Daarnaast was het ook heel verhelderd om het gemiddelde verdienmodel van de zogenaamde ‘lease’ zonnepanelen in cijfers te zien. Via een ogenschijnlijk betaalbaar maandbedrag, heb je na 10 jaar toch zeker 200% van de nieuwwaarde van de panelen betaald! 

Een interessanter aanbod is dan ook het project van de non-profit organisatie Energiek Velsen: collectieve zonnedaken. Met een speciale ‘postcoderoosregeling’ kan je binnen een bepaalde postcode zonnestroom afnemen, van panelen die elders op daken worden geplaatst. Zo kan je ook gebruik maken van zonne-energie wanneer je eigen dak niet voor panelen geschikt is, zoals bijvoorbeeld bij sociale huurwoningen. Heb je dakruimte over? Ook dan is dit project zeer interessant!

Een avond vol kennisdeling dus bij BRAK aan het Kennemermeer. De objectieve informatie en alle mogelijkheid om over de verschillende onderwerpen vragen te stellen werden door de bezoekers zeer gewaardeerd. En ondanks alle uitdagingen die ‘de energietransitie’ ons biedt, was het overkoepelende advies op de avond; laat je niet ontmoedigen maar start klein. Iedere stap is namelijk mooi meegenomen! 

Meer informatie over subsidieregelingen van Gemeente Velsen voor duurzame toepassingen vindt men op https://www.velsen.nl/producten/woningtoepassingen-subsidie. (foto: aangeleverd)