Een leven in honderd singletjes

IJmuiden – Jan Bakker (55) heeft een boek gepresenteerd. Het is een bundeling van stukken die hij schreef in de periode vanaf ongeveer 2008 tot nu. Een aantal stukken publiceerde hij eerder al via internet, maar het boek bevat ook nooit gepubliceerd materiaal. Bakker, bekend als groot muziekkenner, koppelde een aantal singles uit zijn persoonlijke platencollectie aan de stukken. In het nu verschenen boek worden er vijftig behandeld, later dit jaar verschijnt het tweede deel.

De verhalen gaan niet alleen over muziek, maar ook over bijvoorbeeld het verleden van Jan Bakker in IJmuiden, over hardlopen en over zijn reizen. Bakker: ,,Qua singletjes is het zeker geen Top 100 van wat ik in huis heb. Een aantal topsingles kon ik niet zo goed kwijt hier; een aantal eendagsvliegen daarentegen dan weer wel. Al met al is het een aardig geheel geworden, zeker over beide boeken genomen.’’ In deel twee schrijft hij wat meer over de lokale en iets breder genomen popmuziek. De teksten hiervan zijn ook al allemaal af. ,,Nou ja, af is het uiteindelijk nooit, ben ik wel achter!

Een Jan Wolkers of W.F. Hermans ben ik zeker niet, maar hoe leuk is het om je herinneringen aan het papier toe te vertrouwen? Het zou leuk zijn als de lezers er evenveel plezier aan beleven.’’ Bakker heeft zelfs een derde deel in de planning voor medio 2020: ,,De toegiften.’’ De vormgeving van het boek is verzorgd door Henk Tijbosch, met wie Bakker al in 1999 samenwerkte. Destijds brachten ze, samen met IJmuidenaar Johan Brouwer, de cd ’40 jaar popmuziek uit de IJmond’ uit. Het drietal legde ook de basis voor de IJmond Pop 100, een muzieklijst die door de drie radiozenders in de IJmond in 2011 gelijktijdig werd uitgezonden. Jan Bakker speelde zelf als gitarist en basgitarist in The Mauverrrs, presenteerde radioprogramma’s over lokale muziek en organiseerde popquizzen. In het dagelijks leven werkt hij op de financiële afdeling van Tata Steel in Velsen. Het boek ‘Jan Bakker, een leven in 100 singletjes, deel 1’ is verkrijgbaar bij Primera Zeewijkplein, Primera Planetenweg en Readshop Marktplein. Ook is het boek via internet te bestellen. (foto: aangeleverd)