Driehuizenaren springen in de Amstel voor ALS

Komende zondag nemen weer honderden mensen deel aan de Amsterdam City Swim om geld in te zamelen voor de bestrijding van de spierziekte ALS. Onder de zwemmers zijn ook Charlotte Vernooijs en haar dochter Annabelle uit Driehuis.

Het tweetal voert al jaren actie, ter herinnering aan Guus Vernooijs die in september 2015 aan de ziekte overleed. De laatste jaren krijgt ALS wereldwijd aandacht want nog steeds is er geen genezing mogelijk. Familie en vrienden van Vernooijs organiseren sinds enkele jaren een aantal acties om ook op lokaal niveau aandacht voor ALS te vragen.

Amyotrofische Laterale Sclerose (ALS) is een van de meest ernstige en invaliderende aandoeningen van het zenuwstelsel. De oorzaak is onbekend. Nederland telt rond de vijftienhonderd patiënten; elk jaar overlijden er vijfhonderd en komt er ongeveer een gelijk aantal bij. Hoop op een toekomst is er voor deze patiënten dan ook nog niet.

Het relatief kleine aantal patiënten maakt dat onderzoeksbudgetten van de farmaceutische industrie en de overheid laag zijn; verreweg het meeste wetenschappelijk onderzoek wordt gefinancierd door giften aan Stichting ALS Nederland. Poster-campagnes als ‘Ik ben inmiddels overleden’ en ‘Ga door met mijn strijd’ brengen de ziekte onder de aandacht.

Charlotte Vernooijs: ,,Guus was eigenaar van Jachthavens/werf Staverno in Amsterdam, die hij zelf heeft opgebouwd en nu wordt voortgezet door Annabelle. Met een aantal medewerkers van de jachthaven doen we als team Staverno mee aan de City Swim. Het is een flink eind zwemmen: twee kilometer.”

,,We trainen in zwembad De Heerenduinen en in de Amstel. Onze jongste teamgenoot is Isa Smit van 13 jaar! Een topper, die bij de junioren zwemt. Ik hoop zo dat lezers van dit  artikel nog willen doneren. Elke euro is er één. Dat kan via de website Amsterdamcityswim.nl en vervolgens Vernooijs of Staverno selecteren onder de deelnemers.”

Langs het gehele parcours kan publiek de zwemmers aanmoedigen. Alleen voor het startgebied (Marine Etablissement Amsterdam) zijn toegangskaarten vereist. Voor de finishlocatie zijn er specifieke arrangementen verkrijgbaar die een uniek zicht en volledig verzorgde catering bieden, maar het publiek kan ook vrij toegankelijk vanaf de kade kijken (Keizersgracht, kant even huisnummers).

Op het Jonas Daniel Meijerplein staat een DJ die ervoor zorgt dat zwemmers en publiek het naar hun zin hebben en ook op de steiger voor de Hermitage worden er sportieve beats gedraaid om de zwemmers een laatste boost richting de finish te geven. Voor de zwemroute raadpleegt u genoemde website.

Op de foto staan van links naar rechts Sean Ceelen, Annabelle Vernooijs, Isa Smit, Charlotte Vernooijs en Johan Kramer bij de Amstel. Op de achtergrond staat de Amstelkerk. (Guus Hartendorf, foto: Jan Ceelen)