De ‘zuinige tijd’ is aangebroken voor Marianne Steijn

Velsen – Het ging als een schokgolf door Velsen, afgelopen dinsdag deelde wethouder Marianne Steijn middels een brief aan de gemeenteraad mee dat zij haar functie als wethouder neer gaat leggen. Niet alleen ervaart politiek Velsen dit als een gemis, uit de reacties op sociale media blijkt dat ook de inwoners van Velsen, uit alle geledingen en met diverse achtergronden, haar dankbaar zijn voor het werk dat op haar eigen, betrokken en begripvolle wijze vervult. En dat is de hoofdreden dat ze het stokje door gaat geven. ,,Het wethouderschap is een way of life.’’

Door Ingeborg Baumann

Steijn (66) is lid van de Partij van de Arbeid en sinds 2018 verantwoordelijk voor onder meer de portefeuilles Zorg en Welzijn, Openbare ruimte, Groen en Armoedebeleid. ,,Ik merk dat het steeds meer tijd kost om mezelf op te laden. En dat móet. Bijdragen aan een zinvolle samenleving, werken op niveau én leuke dingen doen samen met mijn gezin kost me steeds meer energie en tijd.’’

Samengesteld gezin

In 2004 overleed de echtgenoot van Marianne en ze bleef achter met drie jonge kinderen. ,,Als ik nu terugkijk was dat de start van een nieuw leven. Het heeft wat met me gedaan als mens maar ook wat moois gebracht. Ik kan begrip opbrengen voor situaties, weet dat je als mens niet altijd alles zelf in de hand hebt. Ik zat wel al in de Raad maar had een hypotheek en nauwelijks inkomen.’’ Ze schoolde zich om, ook makkelijker gezegd dan gedaan want ze betaalde de opleiding uit eigen zak, en werd docent Omgangskunde. ,,Ik was klaar met die opleiding in 2011 en het lukte me toen niet meer om alles te combineren. Ik stopte als raadslid.’’ Haar huidige partner, Karel Ockeloen, leerde ze in die tijd beter kennen, ze zaten samen in de raad. ,,We hadden allebei een rugzak en hebben er tien jaar over gedaan om naar elkaar toe te groeien.’’ Ze trouwden in 2016 in de Raadszaal en het samengestelde gezin was een feit. Een gezin met vijf kinderen en inmiddels vijf kleinkinderen. In 2017 ging het politieke vlammetje bij Marianne weer branden en in 2018 kwam ze weer in de raad en werd wethouder.

De zuinige tijd

,,Karel is een stukje ouder en dan ineens besef je: ‘hoeveel tijd heb je nog samen? Wat wacht er nog op ons in de derde levensfase? Ik moet denken aan wat een vriend zei: ‘De zuinige tijd is aangebroken. Wees zuinig op wat je doet.’’ Op de vraag of ze wel voldoening gaat vinden zonder haar werk wat ze voor de volle honderd procent doet zegt ze: ,,Om te beginnen ga ik drie maanden verplicht stilzitten, daar gaat Karel me mee helpen. Het wordt een periode om elkaar weer opnieuw te leren kennen. Maar ik heb al een lijstje met wat ik graag zou willen doen. Ik denk hard aan eens studie sociale psychologie. Om het leven en het gedrag van mensen beter te leren begrijpen en interpreteren. De vraag achter de vraag te leren kennen. Hoe gaan we met onze ingebakken vooroordelen om? Want je kunt leren je mening bij te stellen, dat heeft me enorm geholpen in het sociale domein. En verder ga ik lekker creatief bezig zijn met mijn kleindochters. Mijn zonen vonden dat niets maar die meiden vinden het geweldig. En er lekker op uit gaan met ze, echt oma zijn.’’

Way of life

Ze gaat verder: ,,Dit is een ‘altijd áán baan’, een way of life. Je neemt jezelf mee, ik kan geen rol spelen. Je komt zo dichtbij mensen. En hoewel er natuurlijk veel aan vooraf is gegaan, toch kwam inééns de omslag. Eerst dacht ik nog dat ik die vier jaar zou gaan volmaken maar nog twee jaar zou de laatste druppel zijn. Ik ben in 2018 op tijd begonnen en nu stop in op tijd. Na het kerstreces merkte ik dat ik er nog niet was, ik kon nog niet op die trein stappen. Het is nu tijd voor een nieuw talent om aan de slag te gaan. Mijn hart blijft liggen bij de mensen, om ze weer op gang te helpen. Over drie maanden mogen ze meer bellen. Dit werk heeft me heel veel gegeven. Je leert, je ontwikkelt jezelf, leert je valkuilen kennen. Daar ben en blijf ik heel erg blij mee. Maar er ligt een nieuwe wereld voor me open.’’

Volle agenda

In haar laatste maand als wethouder ligt er nog een volle agenda op haar te wachten. ,,Afronden van zaken gaat niet lukken. Maar er zijn dingen op de rails gezet, bijvoorbeeld het actieplan betreffende de Dwarsligger, en dat mag mijn opvolger invullen. Overal is nog veel te doen, het is nooit af. En ja, dat is moeilijk om los te laten. Maar we zijn maar passanten, uiteindelijk is het ‘gewoon’ een functie. Ik heb alle vertrouwen in mijn opvolger.’’  

Het vertrek van Marianne Steijn heeft de PvdA verrast maar: ,,Het doet ons niet bij de pakken neerzitten. De PvdA-fractie beraadt zich op een eventuele opvolger en gaat met enthousiasme verder op de ingeslagen weg. Een duurzaam, betaalbaar en leefbaar Velsen voor alle inwoners.’’ We zullen haar gaan missen, Steijn stond naast en tussen de inwoners van Velsen.

Foto: Marianne Steijn achter haar bureau. Daar zat ze zelden, ze was meer tussen de mensen. Foto: Ingeborg Baumann