Dance Valley: compacter, maar ook sfeervoller

De 23ste editie van Dance Valley zat vol flashbacks naar de jaren negentig. Op bijna ieder podium klonk muziek die verwees naar de beginjaren van het housetijdperk. Het was een feest van herkenning op een festival dat compacter van opzet was dan voorgaande jaren.

Roger Sanchez, Chocolate Puma en de dj’s van Crazyland en HQ gingen veelvuldig terug in de tijd. Maar ook in de sets van de nieuwe generatie dj/producers – Lucas & Steve, Lost Frequencies en Steve Angello – werd met samples regelmatig gerefereerd aan de dagen dat house steeds populairder werd. Inmiddels is dat al weer 25 jaar geleden, maar de herkenbare sound van nummers als ‘Show me love’ doen het anno 2017 nog steeds erg goed. Die mix zorgde ervoor dat jonge festivalbezoekers samen met veertigers en vijftigers op de dansvloer stonden. In die zin zorgt Dance Valley dus voor het gevoel van verbondenheid waar de housemuziek al meer dan twee decennia voor staat.

Het festival was kleiner van opzet, maar dat kwam de sfeer zeker ten goede. De tweede vallei, jarenlang thuishaven van de hardere housestijlen, was dit jaar gesloten. In plaats daarvan koos organisator UDC voor een meer compacte opzet met vier grote en vijf kleinere podia. Door de kortere afstanden ging de energie van de bezoekers nu eens niet op aan lopen, maar aan datgene waar het op Dance Valley allemaal om draait: dansen!

Er was ook meer aandacht besteed aan entertainment, acts en decor. Zo werden bezoekers op weg naar het HQ-podium opgewacht door bellenblazende sprookjesfiguren, iets wat de festivalbeleving zeker ten goede kwam. Bij de ingang stond het bekende Volkswagen-busje in de kleuren van Dance Valley geparkeerd en overal op het terrein liepen bont verklede straatartiesten rond. Het hoofdpodium stond dit jaar vóór het water in plaats van erachter en was kleiner dan gebruikelijk, maar zag er wel weer fantastisch uit.

Opvallend was de drukte bij het Urban-podium, waar onder meer Lil’ Kleine optrad, en in de tent van feestorganisatie Crazyland. Met die laatste samenwerking heeft UDC overduidelijk goud in handen. Het podium van HQ, waar de Dance Valley-legendes JP, Yoji Biomehanika en Tom Harding hardhouse uit de jaren negentig draaiden, was ook populair. En de vallei? Die liep pas rond half elf ’s avonds écht vol, toen de muziek op de andere podia was afgelopen. Blasterjaxx zorgde met C02-effecten, vuurwerk en een flinke dosis festivalhouse voor een spectaculaire afsluiting van Dance Valley #23.

Komend weekend staat de Velsen Valley volledig in het teken van Nederlandse muziek. Onder de artiesten die zaterdag naar Spaarnwoude komen zijn Nielson, Typhoon, The Partysquad, Broederliefde, Jan Smit, Diggy Dex, Andre Hazes Junior, O’G3NE, Tino Martin, 3JS, Wolter Kroes en Gers Pardoel. De kaarten zijn vrijwel uitverkocht. (Friso Huizinga, foto: Michel van Bergen)