Culinair Velsen: Stukje Méditerranée in Santpoort

Een hartelijke ontvangst in een mediterrane sfeer en een gevarieerde menukaart met voor ieder wat wils. Dat zijn de belangrijkste kenmerken van Restaurant Dingespoort in Santpoort-Noord. Wie laagdrempelig én ontspannen wil dineren, is hier aan het juiste adres.

In Restaurant Dingespoort is de bediening zoals je het verwacht: enthousiast en met het hart op de tong. Geen stijve boel, maar juist zeer losjes. Tijdens ons bezoek ligt er een jongetje op de grond te spelen. Het personeel stapt er zonder problemen overheen, met borden en al. Het zegt iets over de huiselijke sfeer in Dingespoort. Aan de tafels wordt gelachen en hebben mensen het duidelijk naar hun zin.

We worden geholpen door Peter van Bugnum, zanger van het levenslied en een paar avonden per week werkzaam in het restaurant van zijn vrienden Jos en Annelies. Hun gemeenschappelijke voorliefde voor de Middellandse Zee is duidelijk terug te zien in het interieur, dat doen denken aan een Spaans bergdorpje. Van Bugnum zingt regelmatig in Dingespoort. Op Valentijnsdag liet hij het hart van de gasten sneller kloppen met zijn levensliederen. Vanavond beperkt de sympathieke Driehuizenaar zich tot de bediening, iets dat hem prima afgaat.

We beginnen het diner met een tweeluik van Hollandse garnalen en Schotse zalm en proeven meteen de huisgemaakte bospaddenstoelensoep. Op beide valt niets aan te merken. De gerechten laten zich bovendien goed combineren met de rode huiswijn, een elegante cabernet sauvignon die wordt geleverd door het op een steenworp afstand gevestigde Wijnhuis Ten Bilt. Dingespoort heeft geen uitgebreide wijnkaart, maar liefhebbers kunnen wel vragen naar de extra rode wijnen (Crianza uit Spanje en Syrah uit Zuid-Afrika) of witte wijnen (Sancerre en Chablis uit Frankrijk).

Als tussengerecht serveert Jos een klein broodje kipshoarma. Het is een ode aan de grillrestaurants in IJmuiden die hem grote bekendheid gaven: Baba en Dinges. Hoewel Jos zichzelf nog steeds ‘hobbykok’ noemt, zijn zijn kookkunsten in Santpoort-Noord op een aanzienlijk hoger culinair niveau beland. Shoarma staat nog steeds op het menu, maar voornamelijk voor de afhalers. In het restaurant kiezen de meeste gasten voor de mooie vlees- of visgerechten op de kaart.

Als hoofdgerecht kiezen wij voor de filodeeg gevuld met geitenkaas – een vegetarisch gerecht – en de lamsrack van de grill. Het boterzachte lamsvlees is ingesmeerd met honing en een gezonde hoeveelheid knoflook die ons de volgende dag nog een paar keer aan het bezoek aan Dingespoort herinnert. Jos laat ons ook zijn befaamde ossenhaas proeven. Hij vertelt erbij dat hij uitsluitend kwalitatief hoogwaardig Iers rundvlees inkoopt. Dat is te merken, want de ossenhaas smaakt werkelijk fantastisch! Het mooie vlees wordt in Dingespoort wel op negen verschillende manieren geserveerd.

Na het grand dessert, compleet met baklava, sticky toffee en kokosijs, komen we tot de conclusie dat Restaurant Dingespoort onze verwachtingen ruimschoots heeft overtroffen. Zo gezellig én lekker hebben wij de laatste weken niet gegeten. Aanrader!

Restaurant Dingespoort, Hoofdstraat 188 in Santpoort-Noord, telefoon 023-5377224. Zie ook www.dingespoort.nl.