Culinair Velsen: Glimlach die uren zichtbaar blijft

Dineren in Villa Westend voelt als een mini-vakantie. Door de ambiance, wijnen, gerechten én het uitzicht over de Westbroekplas. Het restaurant aan de rand van het water kan gerekend worden tot één van de horecaparels in de gemeente Velsen.

Onze avond in Villa Westend begint met een aperitief in de bar, waar loungemuziek en gekleurde ledlampen voor een ontspannen sfeer zorgen. Buiten brandt een vuurtje. De skyline van Velserbroek, met op de voorgrond de luxe appartementencomplexen en de fontein, doet ons wegdromen over reizen naar wereldsteden in verre landen. In Villa Westend staat de tijd even stil. We bereiden ons voor op een avond zorgeloos culinair genieten.

Ons eerste drankje is een glas Bourgogne van de Nederlandse wijnmaker Harro Nijdam, die in Driehuis opgroeide maar inmiddels al weer een aantal jaren in Frankrijk prachtige wijnen produceert. Villa Westend-eigenaar Bob Zandberg en zijn vriendin Stephanie Heijkoop reizen ieder jaar naar Nijdam om nieuwe wijnen op te halen.

Bij de wijn wordt ovenvers stokbrood met aïoli en Spaanse ham geserveerd. Ondertussen bekijken we de menukaart, die een ruime keuze biedt aan vis- en vleesgerechten, maaltijdsalades en vegetarische gerechten. We besluiten ons te laten verrassen door de koks, met vooraf een proeverij van Villa Westend, gevolgd door een visplateau en een selectie van vleesgerechten. Deze gerechten zijn te bestellen vanaf twee personen.

Onze keuze blijkt een schot in de roos. Tijdens een bourgondisch avontuur van bijna drie uur komen vrijwel alle gerechten van de menukaart voorbij. Bij de voorafjes trekt het gepofte paprikasoepje met stukjes chorizo onze aandacht, maar ook de carpaccio van rundermuis en de krokant gebakken gamba’s mogen er zijn. In combinatie met de volgende wijn, een bekroonde Syrah van het Chileense huis Casa Silva, smaakt het allemaal voortreffelijk.

Precies op het moment dat de eerste gang is gezakt, wordt het hoofdgerecht geserveerd. We kijken onze ogen uit. Op het vleesplateau ligt hertenbiefstuk, lamskotelet en fazant met kwartelpootjes. In het midden staat een stoofpotje met hertenvlees nog na te pruttelen. De schaal met vis is zo mogelijk nog indrukwekkender: huisgerookte zalmfilet, tijgergamba’s, gegrilde tonijnfilet en scholfilet. De bijbehorende sauzen en jus maken het geheel af. U raadt het al, we genieten met volle teugen van al het lekkers dat voor ons ligt. De gerechten smaken geweldig, al is de rooksmaak van de zalm voor sommigen een tikje te heftig.

Wat opvalt is de productkennis van het bedienend personeel. De uitleg van de gerechten en aanbevolen wijnen verloopt zonder hapering. Dat is wel eens anders, merken wij tijdens onze gang door de regio. In Villa Westend wordt de bediening duidelijk gezien als een vak, en niet als bijbaan. Daardoor voel je je als gast welkom en serieus genomen.

Hoewel de kans op overdaad groot is, sluiten we de avond af met een rijkgevulde kaasplank met stokbrood en vijgencompote. De combinatie met een glaasje Pedro Ximenez tovert een glimlach op ons gezicht die nog urenlang zichtbaar blijft, ver tot na het moment dat in Villa Westend de lichten zijn uitgegaan.

Villa Westend, Westlaan 41 in Velserbroek, telefoon 023-5381878. Zie ook www.villawestend.nl.