Commissaris van de Koning op bezoek in Velsen

Velsen – Commissaris van de Koning in Noord-Holland Arthur van Dijk legde vorige week woensdag een ambtsbezoek af aan de gemeente Velsen. Niet in zijn rol als vertegenwoordiger van de provincie, maar als Rijksheer. Doel van het gesprek was vooral inventariseren hoe de gemeente Velsen ervoor staat en welke problemen er zijn ontstaan door de coronabeperkingen. Gewoonlijk zou Van Dijk, na zijn ontmoeting met het gemeentebestuur, diverse organisaties in de gemeente hebben bezocht. Nu koos men voor een groepsgesprek met vertegenwoordigers van zeven organisaties. Later volgde ook overleg met een delegatie van de gemeenteraad.

Op uitnodiging van de gemeente Velsen schoven Pieter de Waard (voetbalclub Telstar), Ton van der Scheer (Ondernemersvereniging IJmond), Ron Davio (AYOP), Jacob Bron (Stadsschouwburg Velsen), Bernard Lensink (Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Velsen), Marianne Dubbeld (Politie IJmond) en Nora Azarkan (Stichting Welzijn Velsen) aan bij het gesprek. Ze vertelden elk in het kort welke effecten de coronacrisis heeft gehad op hun sector. ,,Een topjaar werd een tobjaar’’, vatte Lensink de situatie samen. Hij legde uit dat 2020 voor de horecabranche een goed jaar zou worden met grote evenementen als Sail IJmuiden en de Formule 1 race in Zandvoort. Deze en vele andere activiteiten gingen echter niet door. Door de coronacrisis ging de omzet van de meeste bedrijven in de horecasector drastisch omlaag.

Grote nood

Lensink meldde dat van meer dan dertig werknemers in zijn eigen bedrijf het tijdelijke contract niet verlengd werd. Iets soortgelijks geldt voor de culturele sector. Jacob Bron: ,,We zitten in grote nood.’’ Stadsschouwburg Velsen heeft driekwart van het personeel ontslagenper 1 januari 2021. Azarkan benadrukte de inzet van beroepskrachten in het welzijnswerk en uitte en passent nog maar eens haar zorgen over de budgetten voor de decentralisatie van overheidstaken. Niet voor alle sprekers gold dat ze bezorgd waren over de toekomst. ,,Wij hebben een toekomst om van te smullen’’, aldus Davio namens Amsterdam IJmuiden Offshore Ports (AYOP). Hij doelde op de grotere rol die IJmuiden door de aanleg van de energiehaven gaat spelen in de wind offshore industrie.

Wethouder Jeroen Verwoort nam ook deel aan het gesprek en prees de ambtelijke organisatie, die snel na de verplichte coronasluiting de zaken weer op orde had en goed inspeelde op de nieuwe thuiswerksituatie. Verwoort kreeg in maart verkoudheidsklachten en zat zelf daarom twee weken in thuisquarantaine. Trots is hij op de manier waarop de campagnes ‘Koop Lokaal’, ‘Eet Lokaal’ en ‘Bezoek Lokaal’ zijn gelanceerd. Daar wordt binnenkort een vierde campagne aan toegevoegd: ‘Boek Lokaal’. Burgemeester Frank Dales gaf tijdens het gesprek enig inzicht in zijn dagelijkse bezigheden met betrekking tot de coronacrisis. ,,Elke ochtend krijg ik via een app van het RIVM het aantal besmettingen in Velsen door. Dat is niet leuk wakker worden.’’

Prins Bernhard Cultuurfonds

Volgens Dales zijn de recent in Velsen geregistreerde coronabesmettingen vooral geconstateerd bij mensen in de leeftijdsgroepen 20-30 en 40-50 jaar. Dales gaf aan te verwachten dat de situatie in de komende tijd waarschijnlijk slechter zal worden, in plaats van beter. Van Dijk beaamde dat: ,,We moeten nog lange tijd rekening houden met deze onzichtbare vijand.’’ Tegelijk gaf hij aan: ,,We kunnen niet twee jaar stil liggen. We moeten doen wat mag en kan.’’ Alexander Dalenoort, kabinetschef van de provincie Noord-Holland, was met Van Dijk meegekomen. Dalenoort is tevens penningmeester van het Prins Bernhard Cultuurfonds, Van Dijk is daarvan voorzitter. Beide heren gaven aan dat er, door het schrappen van veel culturele evenementen, geld in de pot overblijft dit jaar. Ze sporen de culturele sector aan om hier een beroep op te doen.

Wethouder Jeroen Verwoort, burgemeester Frank Dales en commissaris van de Koning Arthur van Dijk. (Foto: Reinder Weidijk)

Ook in het gesprek dat Van Dijk aansluitend had met de gemeenteraad, was het zijn bedoeling om vooral informatie op te halen. Al na korte tijd bleek dat de rollen omgedraaid leken te zijn. Van Dijk: ,,Ik dacht dat ik hier kwam om te luisteren.’’ Hij kreeg vanuit de raadsfracties veel vragen, met name over de provinciale gedachten met betrekking tot regionale samenwerking en gemeentelijke fusies. Hierover was Van Dijk duidelijk: ,,Daar gaat u zelf over. Het moet van onderaf komen. Het is niet meer, zoals bij mijn voorgangers, een pressiemiddel. Gemeenten moeten zelf tot conclusies komen. Maar de verantwoordelijkheid voor de gemeenten om samen te werken waar dat nodig is, blijft wel aanwezig.’’

IJmondcommissie

De bewindsman verklaarde wel geschrokken te zijn van het bericht dat de IJmondcommissie wellicht ter ziele gaat. Tijdens het gesprek vroeg de raad ook aandacht voor de benarde financiële positie waarin veel gemeenten momenteel verkeren. Van Dijk kreeg het verzoek om de regering mee te geven dat er snel een besluit moet worden genomen over de geldstromen die verband houden met de taken die gemeenten er – met name in het sociale domein – sinds enkele jaren bij gekregen hebben. Gemeenten hebben moeite om het huishoudboekje rond te krijgen. De beschikbare budgetten vanuit het Rijk zijn niet in lijn met de taken die daarvoor moeten worden uitgevoerd. Dat leidt ertoe dat nu pijnlijke keuzes moeten worden genomen op het gebied van de financiën.

Foto boven:
Arthur van Dijk, uiterst rechts achter op de foto, luistert naar de inbreng van de uitgenodigde sprekers. (Foto: Reinder Weidijk)