Chinese restaurants starten campagne #ikchinees

IJmuiden – Chinese restaurants in ons land hebben gezamenlijk de actie #ikchinees opgezet. Het is een reactie op de kwetsende opmerkingen die Nederlanders van Chinese afkomst ervaren sinds de uitbraak van het coronavirus. Ook het IJmuidense restaurant Chi-Ling van eigenaar Ang-Jong Hu neemt deel aan de actie.

Momenteel zijn Chinese restaurateurs volop in opspraak. In een satirisch bedoeld lied, dat door Lex Gaarthuis van Radio 10 werd opgenomen en uitgezonden, heeft tot veel ophef geleid. Gaarthuis, overigens zelf oud-inwoner van de gemeente Velsen, nam het lied ‘Voorkomen is beter dan Chinezen’ en kreeg een storm van kritiek over zich heen. Het leidde tot ruim drieduizend meldingen van verontwaardigde Chinese Nederlanders. ,,Het lied overschrijdt duidelijk de grenzen van humor en satire”, lieten 57 Chinees-Nederlandse organisaties weten in een gezamenlijke verklaring. ,,Een lied over het coronavirus maken met het doel daarop te dansen en lol te maken, is volkomen respectloos, onfatsoenlijk en diep kwetsend.” De DJ heeft inmiddels spijt betuigd en zijn excuses aangeboden aan iedereen die zich gekwetst voelde door zijn actie.

Een aantal restaurateurs is nu een tegenactie begonnen om steun te vragen. Ze roepen iedereen op om Chinees te gaan eten, daar een selfie van te maken en die dan met de hashtag #ikchinees te delen op sociale media. De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO) nam het initiatief, dat wordt gesteund door de koepelorganisatie van Chinese organisaties in Nederland. VCHO-voorzitter Bin Yu: ,,We  willen de grote groep positieve Nederlanders oproepen te laten zien dat Chinezen in Nederland thuishoren.’’ Op de foto het team van het IJmuidense restaurant Chi-Ling met de hastag #ikchinees. (Foto: Aangeleverd)