Bunkers in Driehuis voor één dag open

Zaterdag 9 juni is het Bunkerdag. Tussen 10.00 en 17.00 uur gaan tientallen bunkers van de Atlantikwall voor één dag open voor publiek. In Driehuis worden twee commandobunkers geopend die lange tijd gesloten zijn geweest. Daarmee is een bezoek aan deze bunkers een unieke ervaring!

De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting letterlijk in een vesting. Nazi-Duitsland legde in de Tweede Wereldoorlog een 6.200 kilometer lange verdedigingslinie aan: de Atlantikwall. Talloze bunkers, tankwallen en loopgraven, gebouwd op strategische plekken, zijn daarvan nog altijd de stille getuigen.

IJmuiden werd door de Duitse bezetter gemarkeerd als belangrijke havenplaats en uitgebouwd tot een zogenaamde Festung. De aanleg van de Atlantikwall had zeer ingrijpende gevolgen voor bewoners in de kustregio. Zo werden in november 1942 grote delen van IJmuiden ontruimd.

Wat van de buitenkant niet meer dan een blok beton lijkt, wordt tijdens Bunkerdag tot leven gebracht door de verhalen van de vele vrijwilligers. Binnen de voormalige Festung IJmuiden zijn tijdens Bunkerdag veel bunkers te bezoeken.

Hoogtepunt is de eenmalige openstelling van de twee commandobunkers in park Schoonenberg in Driehuis. Ze zijn al lange tijd niet meer open geweest, en daarom is het voor de organisatie ook spannend wat zij zullen aantreffen.

Behalve de bunkers in Driehuis is ook het Bunkermuseum IJmuiden te bezoeken. Speciaal voor de jeugdige bezoekers zijn er tal van activiteiten. Je kunt verkleed op de foto of je laten schminken als een militair. Door de waaghalzen kan er naar mijnen gezocht worden.

In het bunkermuseum worden gedurende de dag lezingen gegeven over luchtverkenning. De geallieerden vlogen regelmatig  boven IJmuiden om de bouw van de bunkers op foto vast te leggen. De lezingen bijwonen is mogelijk met het Bunkerdagticket.

De Torpedoopslagbunker aan de Kromhoutstraat, beter bekend als de Popbunker, is dit jaar ook weer te bezoeken.

Het hele programma is te bekijken op www.bunkerdag.nl. Tickets zijn verkrijgbaar bij het Bunker Museum IJmuiden en in park Schoonenberg. Prijs: 6 euro voor volwassenen en 3 euro voor kinderen tot 12 jaar. Met het entreeticket zijn alle deelnemende locaties in Nederland toegankelijk. (foto: Bunkermuseum IJmuiden)