Santpoort – Op 29 april verschijnt een nieuw boek over de Ruïne van Brederode bij Uitgeverij Matrijs. Het boek is geschreven door Taco Hermans, Jan Kamphuis en de vorig jaar overleden Co Allan.
De Ruïne van Brederode in Santpoort-Zuid is het restant van een indrukwekkende middeleeuwse burcht van het machtige geslacht Brederode. Het kasteel is in de dertiende eeuw gesticht door Willem I van Brederode, verwant aan de graven van Holland. Belangrijke historische figuren als Jan van Brederode en Yolande van Lalaing hadden hun residentie op het kasteel. De burcht kent een bewogen verleden: in 1351 werd het kasteel verwoest tijdens de Hoekse en Kabeljauwse twisten, in 1426 werd Brederode belegerd door de Haarlemmers en de genadeklap werd uitgedeeld door de Spaanse troepen, die het toen al vervallen kasteel tijdens het beleg van Haarlem in 1573 plunderden.
Al vanaf de zeventiende eeuw was de Ruïne van Brederode een geliefd object voor rondtrekkende kunstenaars en de restanten van het kasteel zijn dan ook vele malen afgebeeld. Tegenwoordig is de Ruïne van Brederode een belangrijke bezienswaardigheid in Noord-Holland, met rondleidingen en evenementen voor jong en oud. Het huidige aanzien van dit indrukwekkende complex is voor een belangrijk deel te danken aan restauraties en reconstructies in de negentiende eeuw.
Het boek Ruïne van Brederode vertelt de hele geschiedenis van het kasteel: de bouwgeschiedenis, de bewoning van het kasteel door het adellijke geslacht Brederode en de belegering en verwoesting. De auteurs gaan ook in op het bouwhistorisch onderzoek van de huidige ruïne en de negentiende-eeuwse reconstructies en restauraties. Geflankeerd door prachtig historisch en hedendaags beeldmateriaal ontstaat zo een compleet beeld van dit prachtige monument.
Foto boven:
Kasteel Brederode ligt aan de rand van het nu beboste duingebied bij Santpoort. Het werd gebouwd op een strategische plek, bij doorgaande routes langs de kust. Foto: Jan van Dalen Fotografie
Foto onder:
Jonker Frans van Brederode verovert Rotterdam, 1488. De jonker zelf zit op een paard en deelt de orders uit. Prent door Simon Fokke, 1784. Illustratie: Rijksmuseum Amsterdam
