Blij met KlasseContact

,,Ik ben blij dat ik jullie nu kan zien’’, zei de  8-jarige Charlotte uit Velsen-Zuid vorige week tegen haar klasgenoten van groep 4 van De Toermalijn. Dankzij een technisch hoogstandje van KlasseContact kan Charlotte weer deelnemen aan de lessen. Met een laptop thuis en een slimme ICT-set op school kan zij de lessen vanuit huis of ziekenhuis digitaal blijven volgen en, minstens zo belangrijk, contact houden met klasgenoten.  

KlasseContact legt met de ‘KPN Klasgenoot’ via het 4G-netwerk een interactieve, live beeld- en geluidsverbinding tussen leerling en de klas. De Klasgenoot is uitgerust met een 360 graden-camera en een beeldscherm, zodat de klas en de leerling duidelijk in beeld zijn.

KlasseContact is een landelijk project van EDventure en het KPN Mooiste Contact Fonds. Het doel is om te voorkomen dat leerlingen die vanwege een chronische of langdurige ziekte niet naar school kunnen in een sociaal isolement terecht komen en een leerachterstand oplopen. Leraren kunnen hulp vragen aan de consulenten Onderwijsondersteuning Zieke Leerlingen (OZL), de consulenten zijn vervolgens de schakel tussen school, leerling en KlasseContact. Op die manier maken dit schooljaar honderden chronisch zieke leerlingen (en hun klas) gebruik van KlasseContact.

Consulent Riet Hubbers van OBD Noordwest was nauw betrokken bij deze plaatsing van KlasseContact. ,,De Toermalijn doet al heel veel voor Charlotte en dit is een extra middel, waardoor zij digitaal contact kan hebben met haar klasgenootjes en ook lessen kan volgen.’’

,,Een kind dat niet of nauwelijks contact heeft met klasgenoten verliest al snel aansluiting’’, zegt Annemarie Kaptein, directeur van EDventure. ,,Niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Hij of zij wordt niet meer uitgenodigd voor verjaardagsfeestjes, heeft steeds minder contact op sociale media en mist de laatste nieuwtjes. Terwijl direct contact met leeftijdsgenoten zo belangrijk is voor de ontwikkeling voor ieder kind, kerngezond of chronisch ziek. Dankzij KlasseContact kunnen ook kinderen die chronisch of langdurig ziek zijn de lessen blijven volgen en in contact blijven met hun klasgenootjes!’’