Basiscursus Oer-IJ in Pieter Vermeulen Museum

Vanaf donderdag 14 september organiseert de Oer-IJ Academie een cursus in het Pieter Vermeulen Museum. Er zijn ook twee buitenexcursies gepland, die vooral betrekking hebben op het landschap.

Mensen die de cursus gevolgd hebben ontvangen een certificaat en kunnen zich aanmeldden om als gids voor excursies te worden ingezet. Coördinator van de opleiding Jan Hormann benadrukt dat het geen verplichting is om te gaan gidsen. ,,Mensen die dat leuk vinden mogen dat gaan doen.

De cursussen zijn een initiatief van de Stichting Oer-IJ. Dat is een groeiende enthousiaste groep burgers uit de regio die meer aandacht wil voor de kwaliteit en kwetsbaarheid van het buitengebied. Hier stroomde tot aan het begin van de jaartelling een noordelijke zijtak van de Rijn, die bij Castricum in zee uitmondde. Van dat getijdenlandschap is nog veel terug te zien. De natuur heeft voor een belangrijk deel het gebruik van het gebied door mensen gedicteerd. Dat is een van de leuke aspecten waar de cursus op ingaat.’’

De lessen krijgen een informeel karakter, waarbij steeds een deskundige een verhaal komt houden. Elke keer rond een ander thema. Er is veel ruimte voor het stellen van vragen. ,,Dat houdt de bijeenkomsten levendig. De onderwerpen zijn deze keer vooral gericht op Zuid-Kennemerland;  Velsen, Beverwijk, Heemskerk en Uitgeest. Van het Oer-IJ is feitelijk alleen het Noordzeekanaal nog over, dat voor een belangrijk deel in de bedding van de oude rivier is aangelegd. Ook het voormalige Wijkermeer heeft veel invloed gehad op de geschiedenis in dit deel van Holland.’’

De kosten voor de complete cursus, inclusief lesboek en koffie/thee bij de avonden bedraagt 100 euro. De opleiding begint op 14 september en wordt op 1 november afgerond. Zie ook www.oer-ij.eu.