Banketbakkerij Van Ewijk weer bekroond

Velserbroek – Voor de derde keer heeft banketbakkerij Van Ewijk de prijs gewonnen voor de beste gevulde speculaas van Noord-Holland. Ook in 2014 en 2016 won het bedrijf deze prestigieuze prijs, die op basis van erkenning door zowel een vakjury als een publieksjury wordt uitgereikt. Eigenaar Johan van de Weg en zijn team zijn apetrots op de prijs.

Om goede gevulde speculaas te bakken, zijn veel facetten van belang. ,,De smaak, de samenstelling van de kruiden, de dikte van het deeg, enzovoort’’, vertelt Johan van de Weg. Zijn recept geeft hij uiteraard niet prijs, maar wel zegt hij: ,,De koek moet niet krokant zijn, maar een beetje klef en tegelijk ook korrelig. Dat is een vak apart.’’ Voor het bereiden van zijn bekroonde gevulde speculaas maakt hij spijs met een iets grovere structuur, zodat je de stukjes amandel proeft. ,,Daar zweer ik bij!’’ Het eten van een stukje gevulde speculaas moet volgens Van de Weg, net als bij de koekjes of gebakjes uit zijn assortiment, een ware smaaksensatie teweegbrengen. ,,Ik zie soms mensen eerst koffie drinken en dan hun gebakje eten. Dat is zo zonde, door die koffie is je hele smaakbeleving weg.’’ Dat mensen kiezen voor goedkope, vaak smakeloze massaproducten uit een supermarkt, is voor hem onbegrijpelijk. ,,Dan is het beter om het iets minder vaak te eten, maar wel echt lekker. Het zijn ook geen producten voor dagelijks gebruik, maar om jezelf en je visite lekker te trakteren. Alles moet een sensatie zijn, zo is mijn vak bedoeld!’’