Alle zeilen bij voor Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden

Foto boven:
Kittens worden na socialisatie herplaatst bij echte baasjes. (Foto: aangeleverd)

Velsen – Normaal gesproken is de zomervakantie de drukste periode in de dierenopvang, maar de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden moet nu al alle zeilen bijzetten. Vroeg in het voorjaar hebben de vrijwilligers van deze organisatie een aantal zwangere zwerfpoesjes gevangen. Ze leefden op het terrein van een vuilverwerkingsbedrijf en dat is een levensgevaarlijke omgeving, vooral voor kleine kittens.

Volgens Marya Dekker, oprichter van de Stichting Zwerfkatten Havengebied IJmuiden, hebben in het verleden diverse jonge katten het leven gelaten op het bedrijfsterrein. ,,Een medewerker van dit bedrijf wilde dat nu voorkomen. Toen hij zag dat er weer zwangere poezen rondliepen, heeft hij contact met ons gezocht”, vertelt ze. Ze beheert de opvang in Velsen-Noord waar zieke zwerfkatten worden verpleegd en waar katten, die niet meer bij een nieuw baasje te plaatsen zijn, een veilige haven vinden. ,,Meestal zijn dat katten die wegens gedragsproblemen nergens welkom zijn. Ze zijn onzindelijk, heel schuw of juist agressief.”

Deze woeste kater gaat na castratie terug naar het afvalbedrijf als muizenvanger. (Foto: aangeleverd)

250 euro aan medische behandelingen

Dekker ontving vorige maand uit handen van burgermeester Frank Dales een Koninklijke onderscheiding voor haar werk met kansloze katten. Dales, voormalig directeur bij de Dierenbescherming, was vol lof over Dekkers inzet, twintig jaar lang en 24 uur per dag. Juist de zorg voor zwangere, verwilderde poezen en moederloze kittens is zeer arbeidsintensief, maar ook kostbaar. ,,Alle volwassen katten worden gecastreerd, gechipt en op kattenaids gecontroleerd. Deze dodelijke, besmettelijke ziekte komt helaas steeds vaker voor. Naast de volwassen katten moeten straks ook alle kittens twee maal gevaccineerd worden en behandeld tegen parasieten. Elke nieuwe kat of kitten kost ons sowieso 250 euro aan standaard medische behandelingen. Dan hebben we het nog niet eens over de dagelijkse verzorging van de overige 120 katten die onder onze hoede vallen.’’

Sponsoractie

Alleen al de vangactie bij het afvalbedrijf leverde tien nieuwkomers op, waarvan bijna de helft hoogzwanger was. Het budget van de stichting is niet berekend op dergelijk hoge en onverwachte kosten. ,,Maar niets doen is geen optie, wetende dat dit levens zal kosten”, aldus Marya. Deze maand is een nieuwe 50%-actie gestart. Iedere gift die vóór 15 juni wordt bijgeschreven, wordt door sponsors met de helft verhoogd. Een gift van 20 euro wordt dus 30 euro en 100 euro is ineens 150 euro waard. Voorwaarde is dat erbij vermeld staat dat het om de zomeractie gaat. Helpt u een pootje mee? IBAN NL85INGB0004761772 ten name van Stichting Zwerfkatten IJmuiden.