IJmuiden- Afgelopen maandag opende Peter Hamers op de Kromhoutstraat zijn broodjeszaak. ‘Hamers belegde broodjes’. En die naam dekt precies de lading en dat is meer dan prima. Heerlijke en ter plekke vers bereide broodjes variërend van een klassiek broodje bal tot aan specials als bijvoorbeeld pastrami met zuurkool.
Door Ingeborg Baumann
Een paar dagen voor de opening is Peter en zijn team al hard bezig om de laatste puntjes op de i te zetten. In het pand midden in het havengebied zat eerst een barbier en om zo’n zaak om te bouwen tot een broodjeszaak is best een klus die Peter samen met zijn vrienden uitstekend geklaard heeft. Licht, helder en strak is de uitstraling. Weer no nonsense dus. Haal dat niet door elkaar met ‘niet gezellig’ want voor de gezelligheid zorgen Peter en het team echt wel.
Moed
Peter (29) werkt al vanaf heel jonge leeftijd in de horeca. Maar toch is daar de vraag: waar haal je de moed vandaan om in deze tijd een eigen zaak te beginnen en dan ook nog met dit concept? Peter is stellig: ,,Ik wil dit al van jongs af aan. In een restaurant werken was heel leuk maar ik was altijd al meer fan van lunchgerechten en lekkere broodjes. En dat was er nog niet in IJmuiden, en al helemaal niet op deze plek.’’
Gewoon lekker
De zaak doet een beetje denken aan het beroemde maar in 2006 gesloten ‘Broodje van Kootje’. Het draait allemaal om lekkere verse broodjes en die kún je ter plekke opsmikkelen maar verwacht geen gedekte tafeltjes met een vaasje bloemen. Gewoon lekker een broodje voor tussen de middag of vroege avond halen, en ter plekke eten of meenemen naar huis. Waarschijnlijk precies waar de omgeving op zat te wachten want er lopen tijdens ons gesprekje al een paar mensen binnen met lekkere trek. Verwacht ook geen matcha thee of chai lattes maar wel heel prima koffie. En ook dat is gewoon goed.
Supertrots
De dames Jessica, Carla en Macy gaan hem bijstaan want de broodjes worden ter plekke gesmeerd en belegd en staan dus niet kant- en klaar in een vitrine zoals bij een snackbar. Peter is met recht supertrots en zijn doel is duidelijk: ,,Ik wil IJmuiden, de mensen die hier in de omgeving werken, mensen die van het strand komen en eigenlijk iedereen gewoon blij maken. Iets geven waar ze vrolijk van worden en als zij tevreden zijn dan ben ik dat ook. Eerst maar eens de focus op stabiliteit en dat alles netjes is, wellicht gaan we later uitbreiden met een bezorgservice, hoewel we voor bedrijven natuurlijk nu al een uitzondering maken.’’
Heerlijke en ter plekke vers bereide broodjes. Foto: Ingeborg Baumann