Driehuis – In het Pieter Vermeulen Museum werd vorige week vrijdag door wethouder Bram Diepstraten de nieuwe interactieve tentoonstelling over het belang van biodiversiteit geopend. De wethouder deed dat door, samen met Casper (5) en Noa (7) een doek te verwijderen dat over een opgezette vos was gelegd. De vos staat centraal in de nieuwe expositie, die ook de veelzeggende naam ‘Word zo slim als een vos’ kreeg.
Het was een opening in klein comité. Vanwege de coronaregels mocht slechts een handjevol mensen bij het officiële moment aanwezig zijn. De zes kinderen die de opening bijwoonden, zijn kleinkinderen van enkele vrijwilligers van het museum. Voorafgaand aan het openingsmoment werden twee vrijwilligers nadrukkelijk bedankt voor hun grote inzet. Daarna was het woord aan de wethouder. Hij wilde eerst van de kinderen weten of ze wisten wat een wethouder is. Ze moesten hem het antwoord schuldig blijven. Toen Diepstraten uitlegde dat een wethouder iemand is die zich bezighoudt met het besturen van de gemeente, ging bij de 5-jarige Casper een lichtje branden. ,,Ik ken iemand die bij de gemeente werkt’’, meldde hij trots. Het bleek de raadsgriffier te zijn. ,,Dat is de vader van een vriend van mij’’, vertelde Casper. Diepstraten ging vervolgens in op het thema milieubewust leven. Hier wisten de kinderen goed over mee te praten. ,,Een elektrische auto is beter voor het milieu’’, wist één van hen te vertellen.

Na het onthullen van de opgezette vos bleek dat het dier een boodschap bij zich droeg voor de wethouder. ,,Ik ben de slimste vos van Nederland’’, stond op een stuk papier te lezen. Het document bevatte verder een aantal interessante weetjes over dit dier. Een vos kan zestig keer beter horen dan een mens en houdt van fruit. Pasgeboren vosjes hebben een blauwgrijs vachtje. Het was voor de aanwezige kinderen nieuwe informatie. Daarna mochten ze samen met de wethouder als eersten de nieuwe tentoonstelling gaan ontdekken. Er viel veel te beleven en ze kregen een speciale grijper mee om objecten in de expositie mee te kunnen beetpakken zonder het te hoeven aanraken. Het gebruiken van dergelijke grijpers is één van de maatregelen die het museum heeft genomen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Toen was nog niet bekend dat het museum de komende vijf weken de deuren gesloten zal moeten houden.
Gerda Ransijn werkt als educatief beleidsmedewerker voor het Pieter Vermeulen Museum. Ze legt uit waarom juist de vos is gekozen als hoofdrolspeler in deze educatieve tentoonstelling. ,,De vos komt in alle biotopen voor en wordt ook in alle jaargetijden gezien. Bovendien is het een alleseter en daarom is het dier heel geschikt om de voedselketen aan de kinderen te tonen. En natuurlijk is de opgezette vos heel aaibaar, dat spreekt de kinderen ook aan. Het is het enige opgezette dier in het museum dat aangeraakt mag worden.’’ Het begrip biodiversiteit is voor jonge kinderen lastig te bevatten, maar via de vos slaagt men er goed in om het ze uit te leggen. ,,We vertellen in dit museum het verhaal van strand, zee en duinen, daar hoort ook de vos bij. We hebben zelfs hier voor de deur van het museum wel eens een vos gezien.’’ Intussen is het Pieter Vermeulen Museum op zoek naar een nieuw onderkomen. Hiervoor wordt een plan van eisen opgesteld. Half januari komen de directie van het museum en de gemeente Velsen samen met meer informatie hierover naar buiten.
Foto’s:
Casper (5) en Noa (7) helpen wethouder Bram Diepstraten met het openen van de tentoonstelling.
De tentoonstelling ‘Word zo slim als een vos’ daagt de kinderen uit om zelf aan de slag te gaan.