3D-printer voor de Toermalijn

De jongens en meisjes van groep 6 beleefden dinsdag een spannende ochtend. Er zou iemand komen met een grote doos met daarin een verrassing.

Om half tien was het dan zover. Zowel de grote doos als een demonstratiemodel 3D printer werden de klas binnen gebracht. Op de vraag of één van de leerlingen wist wat dit voor apparaat was, gingen er toch een paar vingers omhoog die het goede antwoord wisten.

Na het aansluiten van de stroom duurde het nog een tijdje voor er beweging in het apparaat kwam en de vraag kwam dus al snel: ‘doet ie ’t wel of doet ie ’t niet’. Gelukkig voor de demonstrateur als voor alle aanwezigen in klas begon de printer uiteindelijk te bewegen en werd zichtbaar hoe in de printer, laagje voor laagje, een modelletje begon te maken.

Juf Sylvia Boenders vertelde dat de Toermalijn de eerste school in Velsen is die de beschikking heeft over een 3D printer. ,,We hebben voor dit jaar een heel project voor en over 3D printen opgesteld. Wat de kinderen nog niet weten is, dat in de doos die nog niet uitgepakt is, een complete nieuwe printer zit die de kinderen de komende maanden zelf in elkaar moeten zetten. Met elkaar gaan we dan ook programma’s schrijven om verschillende voorwerpen met de 3D printer te kunnen maken. Een echte uitdaging binnen het proces van nieuwe techniek de school in halen. Een project dat een beroep doet op verschillende vaardigheden van kinderen zoals samenwerken, ontdekken en werken met de techniek van de 21e eeuw.’’