40.000 bloembollen voor buitenplaats Beeckestijn

Op initiatief van Natuurmonumenten en de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (KAVB) worden op buitenplaats Beeckestijn bijna 40.000 stinzenbollen in de grond gezet.

Jonkheer Hugo Boreel en zijn neef Lucas Boreel, nazaten van de laatste bewoners van Beeckestijn, hebben woensdagmiddag samen met wethouder Annette Baerveldt de eerste bollen in de historische tuin van hun voorvaderen geplant. Zij krijgen daarbij assistentie van ruim 75 leerlingen van de Bosbeekschool uit Santpoort-Noord en tuinvrijwilligers en boswachters van Natuurmonumenten.

Donderdag komen leerlingen van de Jan Campertschool uit Driehuis langs om te helpen met het planten van bloembollen. De plantactie is onderdeel van een tienjarig versterkingsplan van Natuurmonumenten om de aantrekkelijkheid van Beeckestijn voor binnen- en buitenlandse bezoekers te verbeteren. Vanaf het vroege voorjaar staat buitenplaats Beeckestijn in bloei.

Buitenplaats Beeckestijn heeft de grootste collectie stinzenplanten van Nederland. Deze planten zijn rond de tweede helft van de 19e eeuw aangeplant op landgoederen, buitenplaatsen, states en herenboerderijen en hebben zich tot op de dag van vandaag weten te handhaven.

De mix van stinzenbollen die nu op Beeckestijn geplant wordt bestaat uit sneeuwklokjes, krokussen, sneeuwroem, narcissen, winterakonieten, sterhyacinten, vogelmelk, Italiaanse aronskelk, boshyacint, holwortel, kievitsbloem, lenteklokje en zomerklokje.

De stinzenbollen zijn door de KAVB en bollenbedrijf C.S. Weijers & Zn uit Hillegom aangeboden aan Beeckestijn. Behalve stinzenbollen worden ook enkele duizenden historische bloembollen geplant, afkomstig van de Hortus Bulborum in Limmen.

De activiteit op Beeckestijn maakt deel uit van de Nationale Bollenplantweken 2017 van de KAVB. (foto: Natuurmonumenten)