Velsen – Vanaf 1 maart openden het voortgezet onderwijs en het mbo deels weer hun deuren. In de praktijk betekent dit dat alle leerlingen onder voorwaarden minimaal een dag per week naar school gaan. De voorwaarden zijn strikt en houden onder andere het dragen van mondkapjes onder bepaalde omstandigheden plus de verplichte anderhalve meter afstand in. Een enorme klus dus voor de mensen die de roosters maken en de leerkrachten die nu lesgeven in een combinatie van fysiek en online. En wat waarschijnlijk zelden in de geschiedenis voorkomt; leerlingen die hartstikke blij zijn dat ze weer naar school mogen.
Door Ingeborg Baumann
Vellesan College
Het Vellesan College liet weten dat vanaf 3 maart het uitgangspunt is dat ze alle leerlingen voor zoveel mogelijk vakken op school willen zien. Maar omdat de anderhalve meter regel blijft gelden kunnen niet altijd volledige klassen in een lokaal. Ook wil het Vellesan de drukte in gangen en overblijfruimten voorkomen en beperkt daarom het aantal pauzes en leswisselingen. Op de website is te bekijken hoe het schema werkt en wie wanneer naar school mag komen. Ook is op hun website een beslisboom te vinden die helpt te beslissen of je wel of niet naar school kunt gaan als je bepaalde gezondheidsklachten hebt. Het lijkt allemaal ingewikkeld maar het is voor leerlingen- en ouders- zo overzichtelijk mogelijk gemaakt.

Over the top
Patrycja Maliszewa (14) en Lailan Parany (13) praten na over hun eerste echte schooldag. Ze zijn dikke vriendinnen maar totaal andere types. Patrycja is een gezellige kletskous en Lailan denkt eerst na om vervolgens met een rake opmerking te komen. Het zijn wel allebei heel sympathieke meisjes die goed weten wat ze willen. Ze hebben van kwart over 8 tot half 12 les gehad volgens een 40 minuten rooster, moesten de pijlen volgen in de gangen en lokalen en zo lang ze in beweging waren hadden ze een mondkapje op. Patrycja zegt: ,,Ik was helemaal over the top dat ik weer naar school kon. Ik stond geloof ik al om 6 uur naast mijn bed om aan te kleden en alles. Het is toch anders om vanuit je bed in te loggen of dat je iedereen echt weer ziet. We waren druk allemaal, dat vonden de docenten ook.’’ Ook Lailan vond het wel fijn om weer op school te zijn, hoewel zij zich thuis beter kon concentreren. ,,Thuis kon ik alle tijd nemen voor huiswerk en opdrachten. Op school praat iedereen zo veel. Vroeg opstaan moet ik ook weer aan wennen.’’ De meiden zijn niet heel positief: ,,We hopen dat het stopt, die corona. Maar we denken eigenlijk dat alles in april weer dicht gaat voor een derde lockdown.’’ Patrycja loopt een klein beetje achter. Hoewel ze enig kind is kon ze zich niet heel goed concentreren in haar eentje thuis en voelde zich zelfs een beetje eenzaam. Lailan heeft nog vier zusjes en hoewel je dan zou zeggen dat het erg druk is in huis heeft ze heel goed haar online lessen kunnen doen. Natuurlijk werd er wel eens huiswerk uitgewisseld via de groeps-chat. Voorlopig kunnen ze ongeveer een dag in de week naar school, dus een dag gezelligheid, drukte en bijkletsen met iedereen.
Tender College
Het Tender College in IJmuiden is een school waar alle leerlingen extra ondersteuning en begeleiding krijgen in klassen van maximaal 14 leerlingen. ,,Onderwijs op maat, zowel theoretisch als praktijkgericht’’, zegt directeur Ron Pluimert. De extra aandacht kan zich richten op didactisch en pedagogisch gebied maar ook bij sociaal/emotionele problemen wordt ondersteuning gegeven. Het is voor te stellen dat juist deze leerlingen moeite zouden hebben met online onderwijs maar de ‘schade’ is redelijk beperkt. Zo kon tijdens de lockdown een groot gedeelte van het praktijkonderwijs doorgang vinden en ‘complimenten aan de bedrijven in de regio’ de stages zijn zo veel mogelijk doorgegaan. In ieder geval is de sfeer op een van de eerste dagen dat het Tender College ook weer, met maatregelen, open is voor theoretisch onderwijs, opperbest. Het is een gezellige school, met hart voor de leerling. ,,De meeste leerlingen wilden zó graag weer naar school.’’, vertelt Pluimert. ,,Het is wel weer even organiseren maar doordat de klassen klein zijn kan het prima, we hebben het uitgemeten. De roostermakers hebben het wel zwaar. Zoals we het nu kunnen bekijken hebben we vertragingen, achterstanden hebben we het hier niet over, aardig onder controle. Natuurlijk waren de kinderen van ouders met cruciale beroepen en jongens en meisjes die niet thuis de lessen konden volgen wel gewoon op school.’’

Genoeg van
Theo Braam (16) doet VMBO Basis op het Tender College en Pascal Hellwig (16) VMBO Praktijk. Ze zitten in hun eindexamenjaar dus de lessen op school gingen, aangepast, wel door. Maar allebei, om verschillende redenen, zijn ze héél blij dat ze weer zo veel mogelijk naar school kunnen, dat alles weer een beetje gaat lijken op normaal. Theo: ,,In het begin leek het allemaal nogal spannend, lekker thuisblijven. Maar het was moeilijk om zo normaal mogelijk te blijven leven. Ik kon wel alles goed volgen online en ga ervan uit dat ik ga slagen. We hebben ook iets meer ruimte heb ik begrepen, we mogen een extra vak overdoen. Hierna wil ik naar de praktijkschool voor ondernemers in Amsterdam, onderzoeken wat ik zou willen ondernemen.’’ Theo is een charmante knul, die komt er wel.
Pascal vond de tweede lockdown vreselijk: ,,Zit je weer thuis. Ik werd er gek van en ik werd het zat! En dan net uit je bed te moeten facetimen, je ziet er niet uit.’’ Hij klinkt een beetje onverschillig, dat doen jongeren van die leeftijd, maar je kunt zien dat hij best blij is dat hij de theoretische lessen weer op school kan volgen, hoewel hij nog niet precies zijn rooster weet. Zijn droom is om naar het mediacollege te kunnen en dan uiteindelijk journalist te worden en dan ook nog gericht op de Formule I. Een lange weg maar Pascal is een sympathieke en spontane jongen die zijn weg wel zal vinden. Misschien ook wel door de fijne begeleiding van het Tender College. In ieder geval zegt hij: ,,De leerkrachten hier zijn heel aardig. Als je ergens mee zit word je geholpen.’’ Theo vult aan: ,,Er heerst hier een goede sfeer, iedereen kent elkaar.’’
Gymnasium Felisenum
Wie denkt dat de leerlingen van het Felisenum het allemaal op hun sloffen gered hebben gedurende de lockdown komt bedrogen uit. ,,Het zijn natuurlijk wel gewoon jongeren, slim of niet’’, zegt Michiel Bosman, conrector. ,,Ze doen mee en ze loggen in maar het gaat natuurlijk niet van harte. Ze doen het omdat het verstandig is. Ze moesten elke les opnieuw kenbaar maken dat ze achter hun computer zaten maar tussendoor zullen ze heus wel weer terug naar bed zijn gegaan of wat anders zijn gaan doen.’’ Het was natuurlijk voor de docenten ook wennen, digitaal lesgeven is moeilijker dan in de klas. Ook al omdat er geen interactie is. En nu is het zo ingericht dat de helft van de leerlingen volgens een voor buitenstaanders ingewikkeld rooster fysiek les krijgt en de rest de lessen thuis volgt via camera’s. ,,De roosters hebben we zo proberen te maken dat een klas zo volledig mogelijk de lessen kan volgen. We werken in koppels en de leerlingen wisselen niet van lokaal gedurende de schooldag. Het zijn gelukkig grote lokalen en we maken ook gebruik van het auditorium en de aula. In de pauzes ben je of in het lokaal, of je gaat naar buiten.’’ Bosman is benieuwd hoe het gaat lopen maar is vooralsnog niet ontevreden. En de leerlingen? De jongens en meisjes kijken en gedragen zich alsof ze naar een feestje gaan. Bosman: ,,We hebben gevraagd hoe blij ze zijn om weer naar school te gaan op een schaal van 1 tot 6. Laten we zeggen dat niemand onder de 5 scoorde.’’ Dat lijkt ons, ook voor een gymnasium, een prima score.
Foto boven:
Afstand, mondkapjes, ingewikkeld rooster en blije leerlingen op het Felisenum. Foto: aangeleverd