Driehuis/Velsen – Vraagt u zich ook wel eens af hoe het gaat met het vriendinnetje van de basisschool van je dochter of het buurjongetje van lang geleden? Waarschijnlijk niet heel vaak. Maar áls je dan wat van ze hoort is dat best leuk. Vandaar dat we dit artikel van Niek Oldenburg uit Driehuis, inmiddels een dertiger, over zijn roeping zoals hij zelf zegt, publiceren. Ook al omdat de insteek, aandacht voor de natuur, een belangrijke is. Van Driehuis tot de Amazone.
Door Niek Oldenburg
,,Als kleine WNF-ranger van een jaar of acht liep ik al door Driehuis van deur tot deur. Misschien stond ik ook wel bij jullie voor de deur? Grote blauwe ogen staarden je waarschijnlijk aan met de vraag of je wilde sponsoren. Ruim 25 jaar later ben ik nog steeds bezig met mijn ‘roeping’: aandacht vragen voor de natuur.
In de groene omgeving van Velsen was ik vooral buiten. Op zoek naar dieren of ik bouwde hutten, misschien wel in jouw achtertuin of anders wel in de tuin van de Engelmunduskerk. (excuses nog!). Na mijn vertrek uit Velsen voor mijn studie is mijn passie onveranderd gebleven.
Tijdens mijn studie reisde ik van Azië en Afrika tot het Midden-Oosten en studeerde af in Scandinavië. Daarna besloot ik terug te keren naar Nederland. Vijf jaar Amsterdam, dacht ik. Dat is de plek van verandering. Ik wilde vrienden worden met het stadsleven (gelukt!). Maar eerlijk? Geef mij maar een natuurgebied. Inmiddels woon ik alweer zes jaar in de stad waar ik even lang werkzaam ben als vrijwilliger aan bosbescherming ,of ja eigenlijk dus al 25 jaar, voor Treesistance. En niet zomaar een bos, maar het Amazoneregenwoud. En precies daarover wil ik je iets vragen.
Stel je voor: iemand komt je tuin binnen met een kettingzaag en zaagt zonder toestemming de grootste boom in je tuin om. Wat zou je doen? In de Amazone gebeurt dit elke dag. Onterecht, illegaal en vernietigend. Ver weg, maar de gevolgen zijn wereldwijd voelbaar.
Op 22 juni ren ik 128,8 kilometer om aandacht te vragen voor natuurbescherming. Dit is de exacte omtrek van het leefgebied van de inheemse leider Chief Dada Borari in de Braziliaanse Amazone. Zijn land wordt bedreigd door illegale kap. Deze ultraloop, in samenwerking met het Amsterdamse Bos en Bostheater, vraagt aandacht voor zijn verhaal en dat van vele anderen.
Ik nodig alle Velsenaren uit voor dit bijzondere evenement waar we ook kortere afstanden faciliteren van 5, 9, 15 en 30 km. Loop mee, doneer, of sponsor als bedrijf. En wie weet sta ik binnenkort opnieuw voor je deur als ranger, met een missie! Voor meer informatie kijk vooral even op onze website: iamazonia.nl.’’
Foto: Niek Oldenburg, een ‘jochie’ uit Driehuis organiseert een ultraloop om aandacht te vragen voor natuurbescherming. Foto: aangeleverd