‘Passie voor koken en mensen blij maken’
IJmuiden – Sinds november 2023 zit op het Velserduinplein Mark’s Eetwinkel. De slogan van de 36-jarige IJmuidenaar Mark van Roode is: ‘Een eerlijke maaltijd, elke dag vers en voor ieder wat wils’. Zijn staat van dienst op culinair gebied is op z’n zachts gezegd indrukwekkend te noemen en de vitrine van de traiteur ziet er dan ook bijzonder smakelijk uit. En alles vers bereid met de producten die het seizoen ons biedt.
Door Ingeborg Baumann
Zoals bijna iedere kok die komt uit onze regio is Mark begonnen als afwasser in een strandtent in IJmuiden. Daar werden de fundamenten gelegd voor wat later zijn passie zou worden. Hij begon daarna dus ook met de koksopleiding en liep twee jaar stage bij niemand minder dan de uiterst sympathieke Alain Alders, destijds chef bij Duin en Kruidberg in sterrenrestaurant De Vrienden van Jacob. Daarna begon hij als leerling bij het toenmalige Stempels in Haarlem, waar hij al zeer rap opklom naar souschef. Hij werkte daar van zijn 18de tot 29ste jaar. Daarna werd hij chef bij Hotel Restaurant Frenchie in Haarlem. Ervaring genoeg dus.
Toen hij in 2023 hoorde dat oud-collega Tim en zijn partner Magreet Wubbolts met hun traiteurzaak Spijs! zouden stoppen is hij daar min of meer ‘ingesprongen’. ,,Het ging allemaal heel plotseling maar vrienden zeiden: ‘Je moet het gewoon dóen!’, dus ik moest razendsnel schakelen.’’
Goede mengeling
Laten we eerlijk zijn: het publiek in IJmuiden en omgeving is toch een beetje anders dan in Haarlem. Maar Mark heeft de perfecte balans gevonden tussen bijvoorbeeld lekker verse stamppotjes en ‘eens wat anders’, uit de Thaise, Indonesische of Italiaanse keuken. Hij is zelf ook prettig ‘down to earth’: ,,Ik sta garant voor goede kwaliteit, heel verse producten en ik haal die seizoen producten zelf. Vaak ook uit mijn eigen moestuin in Heemstede, nu bijvoorbeeld bramen, boontjes en courgette. Ook voor catering ben ik te benaderen maar dan verzorg ik alleen het eetgedeelte. Maximaal voor 30 a 40 personen maar er is overal een oplossing voor.’’
Passie
Zijn motivatie haalt hij uit zijn passie: ,,Ik hou heel erg van koken en mensen blij maken met eten en drinken.’’ Dat heeft Velsen inmiddels wel door. Als hij tijd heeft maakt hij bijvoorbeeld broodje speciaal met zelf gegrilld vlees van de barbecue en dan moet je er echt snel bij zijn anders is het op. Het schijnt trouwens dat de toetjes echt verrukkelijk zijn. Van dinsdag tot en met vrijdag zijn er fantastische sandwiches van 12.00 tot 15.00 uur en de maaltijden zijn er van maandag tot en met vrijdag van 12.00 tot 18.00 uur. Bestellen kan eventueel sinds kort via Whatsapp en het scannen van een QR-code. Gewoon bellen kan ook. En binnenlopen is helemaal leuk, dan raak je extra geïnspireerd.
Niet alleen
In principe doet Mark alles zelf. Qua koken dan. Want er zijn een aantal onmisbare mensen die hem helpen met alles wat er verder te doen valt in een eigen zaak. ,,Ik krijg achter de schermen hulp van mijn twee goede vrienden Martin en Mike en mijn vader Gerard maakt onder andere op maandag de toetjes. En niet te vergeten mijn vriendin Bojana, mijn steun en toeverlaat. Zonder haar zou ik het niet kunnen.’’
Kijk vooral even op de website waar elke week een nieuw menu op staat. https://marks-eetwinkel.nl/.
‘Ik hou heel erg van koken en mensen blij maken met eten en drinken’. Foto: Ingeborg Baumann