Velsen – De luchtkwaliteit in de omgeving van Tata Steel is veel slechter dan je op basis van de milieujaarverslagen van het staalbedrijf zou verwachten. Uit metingen blijkt dat bijvoorbeeld de hoeveelheid koper in de lucht tot vijftig keer hoger ligt. Bij de polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK) is sprake van een factor tien tot zelfs een factor duizend meer. Een en ander blijkt uit het nieuwste RIVM-rapport over de luchtkwaliteit in de regio IJmond, dat vandaag openbaar is gemaakt. Nader onderzoek moet uitwijzen wat de verklaring is voor de grote verschillen.
Omwonenden klagen al jaren over de gevaren voor de volksgezondheid die de uitstoot van Tata Steel en de daaraan gelieerde bedrijven met zich mee zou brengen. Het bedrijf stelt dat het voldoet aan alle gestelde milieunormen, desondanks heeft het meetnet van het RIVM vastgesteld dat de situatie veel ernstiger is dan uit de officiële stukken zou blijken. Dit kan een aantal oorzaken hebben. Het zou kunnen zijn dat Tata Steel bewust lagere waarden opgeeft om op die manier strenge maatregelen te omzeilen. CEO Hans van den Berg heeft inmiddels namens het bedrijf laten weten dat hiervan geen sprake is. Hij wil met het RIVM in gesprek om uit te zoeken wat de verklaring is voor de grote verschillen. Ook heeft hij laten weten dat het bedrijf forsere maatregelen zal nemen als blijkt dat er bepaalde zaken niet kloppen. De verklaring voor de grote afwijkingen in de hoeveelheid gevaarlijke stoffen in de lucht kan echter ook andere oorzaken hebben. Zo zouden de stoffen afkomstig kunnen zijn van andere bedrijven op het terrein van het staalbedrijf. Die bedrijven hebben doorgaans niet de plicht om de uitstoot van stoffen te registreren. Ook bestaat de mogelijkheid dat stoffen dubbel gemeten zijn. Wanneer stoffen in de lucht op de grond terecht komen en door een windvlaag weer worden opgetild, zijn ze opnieuw in de lucht en vermengen ze zich met de nieuwe uitstoot, waardoor de uitstoot van dergelijke stoffen hoger lijkt te zijn dan die feitelijk is.
Reactie gemeente Velsen
De gemeente Velsen erkent het belang van een zo goed mogelijk inzicht in (de bronnen van) emissies van het gehele Tata Steelterrein en vraagt daarom aan het Rijk om te bekijken of het huidige stelsel van emissieregistratie nog voldoet. Verder wil de gemeente met de andere IJmondgemeenten, de provincie, het Rijk, het RIVM en bewoners in gesprek gaan. Specifiek wil men daarbij stilstaan bij welke balans moet worden aangehouden tussen enerzijds preciezer meten en anderzijds de realisatie van de maatregelen die de emissies beperken. Verder stelt men: ,,Het is duidelijk dat Tata Steel de belangrijkste (lokale) emissiebron is. Er wordt gewerkt aan maatregelen om die emissie te verminderen. Met onder andere de Roadmap+, het aanscherpen van de vergunningen en de route naar groen staal kan ook zonder verdere precisering veel worden gedaan aan de vermindering van emissies.’’ De gemeente geeft aan dat de effecten van de nu ingezette maatregelen op termijn ook zichtbaar moeten worden in het nu bestaande luchtmeetnet en in komende depositieonderzoeken. Hierbij merkt men wel op dat waarschijnlijk niet altijd goed is aan te wijzen welke maatregel precies welk effect in de omgeving heeft gehad, ook omdat soms meerdere maatregelen tegelijk worden genomen. Gemeente Velsen: ,,Met de route naar groen staal op basis van waterstof zullen verschillende bronnen van emissie op termijn verdwijnen. Een belangrijke diffuse bron betreft de opslag van grondstoffen. Een aantal maatregelen in de Roadmap+ is hier ook op gericht. Met maatregelen inzetten op het zoveel mogelijk overkappen van de grondstoffenlogistiek zorgt sneller voor een reductie van emissies dan het eerst preciezer meten van de exacte emissie- en/of depositiebijdrage.’’
Reactie Greenpeace
Milieuorganisatie Greenpeace heeft inmiddels ook gereageerd op het RIVM-rapport. Faiza Oulahsen is hoofd klimaat en energie bij de Nederlandse tak van die organisatie en stelt: ,,De tijd lijkt op voor grote vervuiler Tata Steel. Het rapport bevestigt wat we al vermoedden. Het bedrijf blijkt verantwoordelijk voor zeer zware milieuverontreiniging, heeft een enorme CO2-uitstoot en veroorzaakt grote gezondheidsschade onder burgers in de omgeving. Tata is ook niet eerlijk over de uitstoot die ze veroorzaken. Zo’n bedrijf heeft op deze manier in Nederland geen toekomst meer. De omwonenden van grote vervuiler Tata Steel hebben recht op een gezonde leefomgeving en moeten niet worden afgepoeierd met schoonmaakploegjes voor speeltoestellen. Het wordt tijd dat de overheid ingrijpt en de ziekmakende onderdelen van Tata sluit. Het is onverantwoord om deze nog open te houden.”
Webinar voor inwoners
Vanavond om 19.30 uur organiseert de gemeente Velsen een webinar met een presentatie door het RIVM voor inwoners en andere geïnteresseerden. Ook is er dan gelegenheid om vragen te stellen. Via www.crowdcast.io/e/rivm-rap/register kan men zich hiervoor aanmelden.
Foto: Bos Media Services