Foto boven:
Het team van Koppes in de jaren 90. (Foto: Koppes Snacks & Gelato)
Santpoort – Het is deze maand vijftig jaar geleden dat de familie Koppes de cafetaria aan de Hagelingerweg 47 opende. In de vijf jaar ervoor runden de ouders van huidig eigenaars Hans en Ronald Koppes een snackbar in Assendelft. Een familielid adviseerde om de overstap naar Santpoort te maken, daar was op een gunstige locatie het huidige bedrijfspand beschikbaar gekomen. Het is de plek waar menig dorpsgenoot nu feilloos de weg naartoe weet te vinden voor een belegd broodje, een snack van goede kwaliteit en sinds enkele jaren ook voor het beste Italiaanse ijs uit de omtrek.
Door Raimond Bos
Aanvankelijk was het pand van de toenmalige eigenaar aan de Hagelingerweg in gebruik als banketbakkerij. ,,De winkelruimte was heel klein, daarachter was de bakkerij’’, herinnert Ronald Koppes (56) zich uit die tijd. Hij en zijn oudere broer Hans (62) groeiden vrijwel letterlijk op tussen de snacks en ontwikkelden zo hun passie voor deze tak van de horecabranche. De familie heeft het kleine pand in 1983 grootscheeps verbouwd. De tussenwand werd naar achteren verplaatst, waardoor de winkelruimte nagenoeg verdubbelde in oppervlakte. Er kwamen een bakplaat en een grill en het assortiment werd uitgebreid.

Traditioneel aanbod
Waar in menige cafetaria in de loop der jaar ingrijpend wijzigde, soms onder invloed van andere culturen, gold dat nooit voor Koppes. Hier vind je nog altijd een traditioneel aanbod vers belegde broodjes, zoals met kaas, ham, ei, rosbief of ossenworst. Maar ook alle snacks die je van oudsher in een cafetaria kunt vinden, zijn hier nog talrijk voorradig. De familie is dan ook terecht trots op het totale assortiment, dat inmiddels gerust uniek genoemd mag worden. ,,Ze zeggen wel eens: als het hier niet te bestellen is, kun je het bijna nergens in Velsen nog krijgen,’’ vertelt Ronald. Het is voor hem lastig om een specifiek product aan te wijzen dat er voor hem uitspringt. ,,Alles is goed en met zorg bereid, maar onze huisgemaakte salades en onze satésaus worden wel alom gewaardeerd.’’
Forse groei
Waar veel horecabedrijven in de moeilijkheden kwamen door de verplichte sluiting in de coronajaren, kon Koppes gewoon doordraaien. ,,Wij mochten open blijven, omdat we een afhaalpunt zijn. Zo konden we dus ook in die tijd omzet blijven genereren. Bovendien zijn we toen gestart met bezorgen, dat heeft ook extra groei opgeleverd. En we zijn daarnaast ook actief op het gebied van catering.’’ In 2021 werd het pand opnieuw grondig verbouwd. Vanaf dat moment kwam er ook een eigen ijsbalie: Koppes Gelato. Daarmee ging een wens van de broers Enrique en Moreno, de zoons van Ronald, in vervulling. Zij konden vanaf dat moment als volleerd ijsmeesters aan de slag. Het bleek voor het bedrijf een schot in de roos te zijn.
Passie voor lekker ijs
Hoe krijgt de familie Koppes het voor elkaar om zulk lekker ijs te maken? Het geheim schuilt in de keuze voor de ingrediënten. Ronald legt uit: ,,Er zijn zoveel verschillende soorten en smaken om het ijs te bereiden. En dan heb je nog de verschillende smaken. Vanille heb je bijvoorbeeld ook in wel twaalf verschillende variëteiten. De keuzes die je maakt, zijn bepalend voor het eindresultaat.’’ Het succes van Koppes Gelato zorgde ervoor dat de ruimte in de cafetaria al snel te klein werd. Anderhalf jaar geleden opende de familie daarom iets verderop in de straat een tweede pand, waar alle ijssoorten sindsdien bereid worden. Het ijs verkopen ze niet alleen in de eigen zaak, maar ook aan gerenommeerde restaurants in de regio.

Toekomstperspectief
Uiteraard wordt binnen de familie ook volop nagedacht over de toekomst van het bedrijf. Met Enrique en Moreno is de derde generatie Koppes er nu werkzaam, terwijl hun oom Hans het over enige tijd wat rustiger aan gaat doen. Zijn aandelen in de zaak draagt hij per 1 januari 2026 over aan de neven. Met vakmanschap, oog voor kwaliteit en een flinke dosis doorzettingsvermogen heeft de familie een bedrijf neergezet om trots op te zijn.
Gratis patat en ijs
Wie jarig is, trakteert! Dat is dus precies wat Koppes Snacks & Gelato op zondag 23 november gaat doen. Het wordt een feestje voor de kinderen van Santpoort (en omstreken) met ballonnen, schminken en natuurlijk voor allemaal een gratis patatje en een gratis ijsje. Dat alles gaat gebeuren tussen 13.00 en 16.00 uur. Noteer het alvast in de agenda en wees er op tijd bij!

