Jeugd Damclub IJmuiden geeft goede voorbeeld

IJmuiden – Afgelopen zaterdag is Damclub IJmuiden (DCIJ) aan het nieuwe seizoen van de nationale competitie begonnen. Het eerste team ontving promovendus Constant Charlois Rotterdam 2. Het Combinatieteam IJmuiden/Zaanstreek speelde met onder anderen drie jeugdleden de derby tegen het eveneens jeugdige Haarlemse Damclub 3. Mede dankzij deze jeugdleden nam het Combinatieteam een snelle voorsprong, waarna het uitliep naar 15-5 en direct de koppositie in de tweede klasse C pakte.

Na overleg tussen de captains konden Jens Mischke (11 jaar), Renée Bal (14) en Storm van den Berg (11) aantreden tegen de jeugd van Haarlem. Mischke zorgde met een fraaie vijfklapper naar dam voor een vroege voorsprong. Kort daarna moest Bal haar piepjonge, maar talentvolle tegenstandster feliciteren en stond het weer gelijk. Debutant Van den Berg bezorgde de IJmuidenaren een nieuwe voorsprong door na een schijfwinst in de opening gedecideerd zijn voordeel uit te breiden. Jeugdleidster Nicole Schouten volgde het goede voorbeeld en won van de sterkste jeugdspeler van Haarlem. Ook Zaankanter Aart van Dijk won, waarna Max Doornbosch en Zaankanter Knobbe ondanks slechte standen nog een punt wisten te scoren. Captain Klaas de Krijger en Jan-Maarten Koorn maakten met hun overwinningen het feest compleet. 

Het eerste tiental daarentegen zakte door het ijs. Jesse Bos schoot in een ultieme winstpoging een bok en moest opgeven en Jacqueline Schouten en de doorgaans onverzettelijke Conall Sleutel werden overspeeld. DCIJ kon hier alleen overwinningen van Stijn Tuijtel en Martin van Dijk tegenoverstellen. Teleurstellend was dat Krijn ter Braake, Kees Pippel en Cees van der Vlis op remise bleven steken tegen op papier zwakkere tegenstanders. Even leek het nog op een gelijkspel uit te draaien, maar helaas gaf Bram van Bakel remise in een gewonnen stand: 9-11. Hierdoor kunnen de promotieplannen van DCIJ voorlopig de koelkast in. (foto: aangeleverd)