IJmuidenaar Frits Rijperman droomde van een carrière als stergitarist of journalist. Het is er niet van gekomen. In zijn serie ‘Helden van de IJmond’ portretteert hij artiesten uit onze regio die hun droom wel achterna zijn gegaan. Vandaag Frank Kraaijeveld Muzikale Held uit de IJmond (deel 1)
Met zijn 80 jaar is Frank Kraaijeveld nog altijd de drijvende kracht achter de oudste rockband van Nederland, de Bintangs. In IJmuiden, bij het Witte Theater, blikt hij terug op een leven in het teken van muziek. Over successen, tegenslagen en vooral over de kracht van eigenzinnigheid: ,,Doe je eigen ding, altijd.”
Reis door de tijd
Een gesprek met Frank Kraaijeveld is als een muzikale reis door de tijd. Anekdotes buitelen over elkaar, maar steeds weet hij de rode draad vast te houden: trouw blijven aan jezelf. We lopen rond het gebouw waar de Bintangs talloze keren optraden, maar helaas mogen we van de eigenaar niet naar binnen. Toch blijft het optreden in 1977 in de toenmalige PEN-centrale hem bij. ,,Die zaal, de sfeer, de fans, onbetaalbaar,” vertelt Frank.
Hij spreekt duidelijk, in volzinnen, met vitale pretogen en heeft duidelijk plezier in ons gesprek. Hij is nieuwsgierig naar de bedoeling van het interview. Ik leg uit dat het een portret is van muzikale helden uit de IJmond en noem enkele andere artiesten over wie ik al schreef.
Lange en bewogen geschiedenis
De geschiedenis van de Bintangs is lang en bewogen. Sinds 1961 is Frank de zanger en bassist van de band. Onderweg verloor hij veel dierbare muzikanten, onder wie zijn broer Arti, Jaap Castricum, Gus Pleines en drummer Cees Brouwer, die tragisch om het leven kwam. Toch ging Frank door, altijd met dezelfde onwrikbare houding: muziek maken op zijn eigen voorwaarden.
Ondanks zijn leeftijd is Frank vitaal en energiek. Hij woont al jaren in Egmond, waar hij naast muziek ook actief is als beeldend kunstenaar. ,,Tekenen en schilderen zijn altijd belangrijk voor me geweest,” vertelt hij. ,,En ik ben zeker van plan om daarmee door te gaan.” Behalve muzikant was hij jarenlang freelance art director, onder meer voor het Veronicablad, en schreef hij boeken over de Bintangs. ,,Ik heb altijd gedaan wat ik leuk vond,” zegt hij met een brede glimlach.
Ook kuilen in de weg
Zijn jeugd in Santpoort-Zuid, optredens op het Beeckestijn Festival, in De Brulboei en talloze andere locaties in de regio. Frank praat er met liefde over. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig scoorden de Bintangs successen met nummers als Ridin’ on the L&N en Travellin’ in the USA, respectievelijk 11 en 9 in de Top 40! Toch kende de weg ook kuilen. ,,Op een dag werden mijn broer Arti en ik uit de band gezet,” vertelt hij. ,,Eigenlijk was de reden nooit echt duidelijk. Misschien wilde de platenmaatschappij iets met de zanger Gus, die een stem had die leek op die van Mick Jagger. Misschien was de sfeer binnen de band ook verslechterd. Maar voor ons kwam het totaal onverwacht.” De broers kregen geld mee, konden nieuwe apparatuur kopen en richtten hun eigen band op: Kraaijeveld. Met deze nieuwe formatie scoorden ze begin jaren zeventig direct een hit met Mona Lisa. Later maakten de Bintangs een succesvolle doorstart.
Een belangrijk ijkpunt in hun lange carrière was de LP Genuine Bull, die in 1975 verscheen. Het album wordt nog altijd gezien als een van de beste platen uit de Nederlandse rockgeschiedenis. Frank blikt er met trots op terug. “Met Genuine Bull hebben we echt iets neergezet. Dat was puur, eerlijk en helemaal onszelf.”
Doe je eigen ding
Eenmaal op het terras van restaurant Kruiten, met uitzicht op de Vissershallen en in de verte de veerboot naar Harwich, reflecteert Frank op zijn leven. ,,De zee, de duinen, de boten, ik kan daar zo van genieten.” Zijn studie aan de voorloper van de Rietveld Academie, waar hij als zeventienjarige ging studeren, noemt hij een vormende periode. ,,Toen we ons eerste hitje scoorden, was ik ineens razend populair op school.”
Wat hij jonge muzikanten zou willen meegeven? Frank hoeft niet lang na te denken. “Stop met tributebands die anderen kopiëren. Doe je eigen ding. Ook al brengt dat niet altijd commercieel succes, het geeft veel meer voldoening.” Lachend voegt hij toe: ,,Golden Earring had meer hits, maar ik heb nooit spijt gehad. Ik ben altijd mezelf gebleven.”
Zijn vitaliteit dankt Frank ook aan zijn levensstijl. ,,Ik ben altijd ver weg gebleven van drank en drugs,” zegt hij nuchter. ,,Dat helpt echt om fit te blijven.”
Dat doe ik niet meer
En hoe zit het met de toekomst? ,,We willen niet meer dan vijftien keer per jaar spelen,” zegt hij. ,,Ook is er een nieuw album, Heroes, Beggars and Kings, en volgend jaar vieren we 65 jaar Bintangs. Verder hoef ik niks meer te bereiken. Boven je stukje mag je gerust zetten: ‘Dat doe ik niet meer.'”
Onder de warme voorjaarszon, met een kop koffie en een stuk appelpunt, straalt Frank Kraaijeveld vooral uit: pure liefde voor muziek, voor vrijheid en voor een leven dat helemaal van zichzelf is.
Volgende week deel 2…En terwijl de zon langzaam vol brandt boven de Vissershaven, vertelt Frank me met een twinkeling in zijn ogen over wat er gebeurt als hij het podium op stapt.
Foto: Een gesprek met Frank Kraaijeveld die duidelijk plezier heeft in het interview. Foto en tekst Frits Rijperman