Fietsersbond vraagt politiek om actief fietsbeleid

De Velsense Fietsersbond heeft een handreiking opgesteld voor alle partijen die meedoen met de gemeenteraadsverkiezingen op 18 maart 2018. ,,De nieuwe gemeenteraad moet een nog grotere inzet leveren voor de fiets.”

Kees Joustra en Han van Spanje, twee van de actieve leden van de Fietsersbond Velsen, lichten de handreiking toe. ,,De afgelopen vier jaar is de fietser in Velsen zeker niet vergeten. Kijk naar de verbeterde fietspaden. Toch krijgt het belang van de fiets niet voldoende aandacht bij nieuwe infrastructuur. Zo is het nieuwe fietspad naast de HOV-baan in Driehuis te krap en zijn de fietsstroken op de hoofdfietsroute in Santpoort te krap, zelfs volgens de normen. Ook zijn de kruisingen niet veilig genoeg. Bij bouwprojecten worden kansen gemist, zo worden fietsenstallingen regelmatig niet volgens de normen aangelegd. Een voorbeeld hiervan is de sporthal in Driehuis: een mooi gebouw, maar de fietsenrekken zijn te weinig en volstrekt niet volgens de huidige normen.”

De komende jaren moet er veel gebeuren voor de fiets. Het Pontplein herinrichten, het aanleggen van een netwerk van fietssnelroutes, fietsroutes herstellen in het recreatieschap Spaarnwoude en het maken van goede fietsenstallingen bij openbare gebouwen. Het aantal afvaarten van de pont is van groot belang voor het fietsgebruik; een knelpunt voor de gemeente en voor de regio dat Velsen moet gaan oplossen.

Steeds meer Velsenaren ontdekken de voordelen van de e-bike en de speed-pedélec en vragen om fietsroutes. ,,De gemeente moet inspelen op de groeiende behoefte aan fietsvoorzieningen”, vindt de Fietsersbond.

Ook het Rijk en de provincie hebben de fiets ‘herontdekt’. Door de zorgen over de dichtslibbende A9 en de opkomst van de e-bike heeft de fiets zijn plek in het mobiliteitsbeleid gekregen. Velsen moet met eigen fietsplannen komen die in dit beleid passen, afgestemd met de omliggende gemeenten. De Velsense fietser blijft immers niet binnen de grenzen van de gemeente.

Voor Fietsersbond Velsen blijft het niet bij de handreiking. ,,Wij willen graag het debat aangaan met alle politieke partijen. De fiets geeft Velsen een aantrekkelijke woonomgeving en is economisch van belang.”

Meer weten? Mail naar velsen@fietsersbond.nl.