Velsen – Jacob Keesing was een zoon van Tobie Israël Keesing, een joodse commissionair in diamanten en Elisabeth Zeehandelaar. Op 16 december 1930 trouwde Jacob met Esperance Peekel, dochter van Levie Peekel en Femmetje de Roode. Jacob was van beroep meubelhandelaar. Later kwam hij te werken in het familiebedrijf Uitgeverij Keesing, dat werd geleid door zijn broer Isaäc. Jacob kreeg de leiding over de Belgische vestiging van de uitgeverij. Jacob en Esperance zijn op een zeker moment vanuit Brussel naar Amsterdam gekomen. Ze woonden daar aan de Ceintuurbaan 247, samen met Suzanne en Marianne Keesing, twee halfzusters van Jacob.
De vier vormden een hechte familie maar zij vreesden het ongenadige antisemitisme van de nazi’s. Op de dag van de Duitse inval hebben zij geprobeerd om via IJmuiden naar Engeland te ontkomen. Toen ze echter in IJmuiden aankwamen lukte het niet om een schip te vinden dat hen kon meenemen. Het viertal huurde een kamer aan de Velserduinweg. Daar pleegden zij op 16 mei 1940 zelfmoord door de gaskraan open te zetten. Ze liggen begraven op begraafplaats de Biezen in Santpoort-Noord. Broer Isaäc Keesing kon in 1942 naar Spanje vluchten. Na de oorlog zette hij zijn uitgeverij voort. Hij was de bedenker en uitgever van Denksport puzzelboekjes, Keesings Historisch Archief en Keesings Medisch Archief.
Op 16 mei 2025, 85 jaar na hun wanhoopsdaad, worden om 11.00 uur door de Historische Kring Velsen bloemen gelegd op het graf van de familie Keesing op begraafplaats de Biezen om de familie te herdenken.
De graven op begraafplaats De Biezen, Santpoort-Noord. De geboortedatum van Marianne Keesing staat foutief vermeld op de grafsteen. Foto: Eelco Graafsma. Bronnen: Joodsmonument.nl. Onsamsterdam.nl dr E.E. van Tricht-Keesing. Anneke Wijsman, Uit wanhoop de gaskraan open. Haarlems Dagblad, 16 mei 2007