Driehuizenaren Joke en Jan eerder thuis van droomreis

Driehuis – In deze bijzondere coronatijd vindt het interview digitaal plaats aan de tuintafel van de redactie. Arita Immerzeel interviewt Joke en Jan, beiden 68 jaar, die door het beruchte virus hun droomreis moesten onderbreken en na veel gedoe dinsdag terugkeerden in hun woonplaats Driehuis.

Reisgenoten Joke en Jan reisden november 2019 via Shanghai naar Auckland, waar zij een weekje verbleven om te acclimatiseren. Daarna vervolgden zij hun grote avontuur en vlogen door naar Polynesië. Achtereenvolgend werden Tahiti, Moorea en de Marquesas eilanden bezocht. Vervolgens Rarotonga en de Cookeilanden en toen keerden Jan en Joke weer terug naar Nieuw-Zeeland. ,,Daar kwamen wij 28 januari jongstleden aan”, vertelt Joke. ,,Een maand later vernamen wij de situatie rondom COVID-19 in Europa via Nu.nl en de app van De Volkskrant. In Wellington hadden wij voor half maart tickets geboekt bij het Operahouse voor een voorstelling ‘Släpstick’ met onder andere Mini & Maxi. Er werden een dag na onze boeking noodmaatregelen aangekondigd en de voorstelling ging niet door. Het gewone leven echter wel. De bussen reden, de restaurants waren open. Wij hadden toen nog het idee: wij gaan onze reis afmaken tot in mei. Zuidereiland van Nieuw-Zeeland hadden wij uitgebreid bekeken. Noordereiland moet gewoon gaan lukken.” Joke had thuis de reis tot in de puntjes voorbereid voor haarzelf en reisgenoot Jan. Zo was tot de einddatum in mei alles reeds geboekt, het vervoer en alle verblijfadressen.

Joke vervolgt haar verhaal met spijt in haar stem. ,,Wij arriveerden in Whanganui. Op zaterdag liepen wij daar nog over de markt, op zondag hebben wij nog in een pub gegeten. Op maandag  23 maart op een terras koffie gedronken. In  de loop van de dag was het raak. Bussen reden niet meer, airbnb’s wilden ons niet meer accepteren. Kortom, toen werd het ook in Nieuw-Zeeland een ernstige zaak.” Er bleek geen ontkomen aan, de coronacrisis raakte ook Jan en Joke. ,,Wij besloten onze reis af te breken en huiswaarts te gaan. De eigenaar van de Airbnb waar wij op dat moment verbleven, stelde een auto beschikbaar om alsnog naar Auckland te rijden. Uiteindelijk  hebben wij  op dinsdag 24 maart alle bussen en airbnb’s geannuleerd. Woensdag 25 maart zijn wij halsoverkop met de laatste vlucht van Air Chathams van Whanganui naar Auckland gevlogen. KLM annuleerde de vlucht van Shanghai naar Amsterdam. Air New Zealand was onbereikbaar. Wat een gedoe was het, de landingsrechten verschilden per land per dag. Het werd allemaal behoorlijk onzeker.” Toen Buitenlandse Zaken met opties voor repatriëring kwam, hebben Jan en Joke direct ingeschreven. ,,Op zondag 5 april kreeg ik bericht van de ANWB en KLM dat mijn terugreis geboekt was. Echter mijn reisgenoot Jan stond niet op de lijst en zou eventueel twee dagen later kunnen vertrekken. Na veel gebel met de ambassade en de ANWB belandde Jan ook op de passagierslijst. De reis van Auckland naar Kuala Lumpur met Malaysia Airlines duurde bijna 12 uur. De vlucht daarna naar Amsterdam nam meer dan 13 uur in beslag. Joke en Jan zijn blij weer terug te zijn. Op Schiphol was het vreemd stil en ondanks alle verzoeken en adviezen wilde niet iedereen bij de bagageband zich houden aan de 1,5 meter afstand. Een nare ervaring, want in Auckland, een stad van 1,5 miljoen inwoners, houdt iedereen zich wél aan de adviezen, hebben zij ervaren. ,,De maatregelen zijn daar zelfs nog veel strenger”, vertelt Jan. ,,Alleen de supermarkten en apotheken zijn open. Er mag maar één klant tegelijk naar binnen en iedereen moet twéé meter afstand houden. Er rijden nauwelijks auto’s op de weg en er is gratis openbaar vervoer. Desondanks zijn de bussen opvallend leeg.”

Over hoe het thuiskomen in Driehuis ervaren wordt, geeft Joke aan, dat de frisheid goed voelt. ,,Prachtig, die ontluikende lente! Zo fris en groen. En al heb ik zelfs mijn buren nog niet gesproken, went de zelfisolatie eigenlijk wel snel. En ik wist eerst niet waar die beren overal voor waren, maar heb ondertussen ook een beer voor mijn raam gezet.” Wel wil Joke nog een advies kwijt, ,,hou twee meter aan! Het is duidelijker dan anderhalve meter.”