Santpoort-Noord – Rogier en Cindy waren pas 19 en 20 jaar oud toen ze hun poelierszaak Van Ofwegen begonnen op wat vroeger het ‘Landje van Hop’ heette. Dat is deze maand 30 jaar geleden en de zaak is uitgegroeid tot een begrip in de hele regio. Dat zou nooit zijn gelukt als je geen passie hebt voor datgene wat je doet. En dat hebben ze bij Van Ofwegen. Dat heeft het hele team. ,,Bij ons wordt er gelachen en heel veel over eten gepraat.’’
Door Ingeborg Baumann
Het kost even moeite om het hele team te laten poseren. De mannen staan niet graag op de foto en de meiden die in de weekenden meehelpen – dochter Amy, Dana en Jente – zijn druk. ,,Veel succes met je toets Maatschappijleer’’, zegt Cindy. Teken dat het niet zómaar weekendhulpen zijn maar bijna onderdeel van het gezin. Alle onderlinge schakels maken het team, en daarmee de zaak, tot een hecht en succesvol geheel. Het kan niet anders dan dat de klanten, die komen uit de verre regio speciaal naar de Santpoortse Hoofdstraat, dat merken.
Samenwerken
Op de vraag of het niet moeilijk is om zó jong, samen als setje, een zaak te starten zegt Cindy: ,,Het gaat om het evenwicht en wat je samen belangrijk vindt. Rogier is de ondernemer, de lefgozer en de chef. Zijn passie is eten en koken en hij verzint en bereidt alles zelf. Ik ben meer voor het sociale aspect en de administratie. Dat werkt dus al die jaren al goed.’’ Heel trouw onderdeel van het team is Daniel Mulder, al 26 jaar zelfs. Daniel, meestal Daan genoemd, is echt de rechterhand van Rogier. Als Rogier en Cindy vakantie hebben neemt hij de zaak over en kunnen ze met een gerust hart genieten. Ook is hij een echte barbecue specialist en verricht wonderen met kipfilet op de ‘Green Egg’. ‘Nieuwkomer’ sinds twee jaar is Martijn Spruit: ,,Een trouwe vent, altijd aanwezig, enthousiast en leergierig.’’ Andrea Emmelot is een altijd vrolijke keiharde werker. ,,Ze is heel alert en heeft veel initiatief. Zij is degene die de zaak mooi maakt met bijvoorbeeld kerst en Pasen of als er een thema evenement is in het dorp.’’ Niet op de foto staat Margaret van Alphen, ook al goed voor 15 jaar trouwe dienst.
Creatieve kok
Hoewel poelier zijn in de familie van Rogier zit wilde hij eigenlijk kok worden. ,,Maar hier kan hij alles kwijt’’, zegt Cindy. Dochter Amy komt gezellig bij het gesprek zitten en zegt: ,,Papa is zó perfectionistisch, zó streng soms voor zichzelf. Alles is de winkel moet ook perfect zijn geordend. En er wordt hier heel veel over eten gepraat. Als er iemand terugkomt van vakantie is niet de vraag of het weer goed was of de omgeving mooi maar: ’Hoe was het eten?’ Echt: 99 procent van zijn liefde toont hij in eten.’’ En daar profiteren de klanten optimaal van. Ook van de bereidingsadviezen die worden gegeven. Cindy: ,,Er gaat hier niemand de deur uit zonder te weten hoe de gerechten bereid moeten worden, anders is het zonde.’’
Duurzaamheid
In die dertig jaar is er veel veranderd. Ook bij Van Ofwegen. ,,Het duurzaamheidsaspect zijn we heel goed op ingesprongen. Wij zijn 100 procent diervriendelijk. en werken met Noord-Hollandse buiten-scharrelkip. Dit is een exclusief, langzaam groeiend kippenras dat volop de tijd krijgt om tot een sterk en gezond dier op te groeien. Op eigen kracht, zonder antibiotica. En die kip gebruiken we ook in de soepen en andere gerechten. Mensen die hier komen willen weten wat ze eten en gaan voor kwaliteit. Wild is wat minder bekend onder de jongere generatie maar ook dat komt van Hollandse bodem via de jager.’’
Met volle moed
Dertig jaar is lang maar: ,,We gaan nog met volle moed door. We hebben een uitgebreide en trouwe klantenkring die zich wekelijks uit blijft breiden. Dat alleen al is heel motiverend.’’ https://www.poeliersantpoort.nl/.
‘Bij ons wordt er gelachen en heel veel over eten gepraat’. Foto: Ingeborg Baumann