Cruyff Court in Velsen-Noord feestelijk in gebruik genomen

Foto boven:
Voetballer Frank Korpershoek en wethouder Bram Diepstraten onthulden vrijdagmiddag samen het bord van het Cruyff Court. (Foto: Bos Media Services)

Velsen – Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar eindelijk kon vrijdag het Cruyff Court in Velsen-Noord feestelijk in gebruik worden genomen. De aanleg ervan stond al voor 2021 gepland, maar doordat een grote sponsor zich terugtrok, moest eerst elders een geldbron gevonden worden. Vrijdagmiddag hebben wethouder sportzaken Bram Diepstraten en oud-Telstartvoetballer Frank Korpershoek samen het bord van het Cruyff Court onthuld. Dat gebeurde onder het toeziend oog van Desmond Post, projectmanager bij de Johan Cruyff Foundation.

Door Raimond Bos

Dat het de gemeente behoorlijk wat moeite heeft gekost om het Cruyff Court in Velsen-Noord toch nog te kunnen aanleggen, kon Diepstraten niet ontkennen. Hij toonde zich dan ook terecht een heel trots wethouder, omdat het allemaal gelukt is. Aanvankelijk zou het bedrijf PepsiCo, fabrikant van onder meer Pepsi cola en Lays chips, een belangrijke geldschieter worden. Daar werd twee jaar geleden wat lacherig om gedaan. De gemeente Velsen kiest namelijk bewust voor een Cruyff Court in Velsen-Noord met als belangrijk argument dat sport een bijdrage levert aan het tegengaan van overgewicht onder jongeren. Het zijn echter juist producten als cola en chips die vaak aan de basis van dat overgewicht staan. Of de negatieve publiciteit in de aanloop naar het project destijds de reden is geweest voor PepsiCo om van de deal af te zien, is nooit duidelijk geworden. Uiteindelijk heeft de Europese voetbalbond UEFA het financiële gat gedicht. Inwoners van Velsen-Noord mochten vervolgens meebeslissen over de locatie van het voetbalveld. Het is uiteindelijk aangelegd op het veld langs de Grote Hout- of Koningsweg ter hoogte van de Pontweg.

Frank Korpershoek en Bram Diepstraten te midden van een aantal toekomstige gebruikers van het nieuwe Cruyff Court. (Foto’s: Bos Media Services)

Respect

Op elk Cruyff Court zijn de veertien regels van Johan Cruyff van toepassing. Niet toevallig veertien in getal, want dat was het rugnummer van de legendarische voetballer. Welke regel vindt de wethouder zelf het meest belangrijk? ,,Regel drie, respect voor de ander. Die regel vormt de basis voor alle andere regels. Als je respect toont, kun je een goede teamspeler zijn en ben je ook verantwoordelijk voor het veld. En als je respect hebt, dan houd je ook rekening met de buurt.’’ Diepstraten lichtte toe dat voor de omheining van het Cruyff Court is gekozen voor een speciaal type hekwerk, dat minder geluid maakt als de bal er tegenaan geschopt wordt. De belangrijke boodschap aan de jeugd was deze middag: ,,Dit is jullie veld, jullie moeten er goed mee omgaan.’’

Frank Korpershoek had het druk met het zetten van handtekeningen. (Foto: Bos Media Services)

Mister Telstar

Maar liefst vijftien seizoenen achtereen speelde voetballer Frank Korpershoek voor de Velsense club Telstar. Hij werd dan ook vaak Mister Telstar genoemd en ook wel de Lionel Messi van Telstar. Drie jaar geleden kwam de club zelfs met een eigen parfum, dat vernoemd was naar de aanvoerder: Frankie Number Six. Korpershoek is momenteel trainer van de jeugd onder 15 en onder 16 bij Ajax en werd dan ook als een ware voetbalheld op het Cruyff Court onthaald. Na het verrichten van de officiële openingshandeling nam hij uitgebreid de tijd om met de aanwezige kinderen te poseren voor selfies en om handtekeningen te zetten op shirtjes, schoenen en tasjes. Op dat moment ging op het voetbalveld een reeks activiteiten van start voor de aanwezige jeugd. Het Cruyff Court in Velsen-Noord is, na de eerdere aanleg van zo’n veld aan het Pleiadenplantsoen in IJmuiden, het tweede exemplaar in de gemeente.

Is het Cruyff of Cruijff…?

In artikelen over de voetballer wordt soms de naam als Cruyff gespeld en soms als Cruijff. Dat roept de vraag op wat nu de juiste spelling van de naam is. Welnu: in het bevolkingsregister van de gemeente Amsterdam werd de pasgeboren Johan destijds ingeschreven als Cruijff. Verwarrend was echter wel dat diens vader Cruyff in zijn paspoort had staan, terwijl de moeder van Johan dan weer wél onder Cruijff in het bevolkingsregister stond. Nadat Johan Cruijff voor Barcelona ging spelen en zich daarmee steeds nadrukkelijker op de buitenlandse voetbalmarkt ging begeven, koos hij ervoor om vaker de naam Cruyff te gebruiken. Dat was beter te begrijpen voor zijn fans in de Engels- en Spaanssprekende landen. Uiteindelijk werd Cruyff ook als merknaam geregistreerd. Op het Cruyff Court kom je echter beide spellingen tegen. Voor de naam van het veld wordt – net zoals bij de naam van de organisatie – de spelling Cruyff gehanteerd. Op het bord met de veertien regels van de voetballer staat Cruijff, omdat hier naar de persoon wordt verwezen en zijn formele naam dus zo gespeld werd.