IJmuiden – Afgelopen woensdagmiddag was voor elf boa’s uit het handhavingsteam een bijzondere dag. Na een speciale training mogen zij nu een wapenstok dragen als onderdeel van hun veiligheidsuitrusting. Dit geldt voor een periode van twee jaar en dan wordt er geëvalueerd. Een van de aanleidingen om de wapenstok in te zetten als extra beveiliging was het ernstige voorval op het Kleine Strand precies vijf jaar geleden.
Door Ingeborg Baumann
Op 21 mei 2020 werd een boa ernstig mishandeld door meerdere jongeren nadat een van de jongeren een waarschuwing van een boa negeerde en toch van de pier sprong. Levensgevaarlijk. Een boa raakte gewond in zijn gezicht en moest naar het ziekenhuis. Dat het nog 5 jaar moest duren voordat de wapenstok – als een pilot- toegevoegd kon worden aan de uitrusting heeft te maken met allerlei justitiële zaken en blijkbaar gaat dat nogal traag. Boa’s dragen al een steekwerend vest, in bedreigende situaties kunnen ze hun bodycam aanzetten en via een noodknop op de portofoon kunnen ze contact opnemen met de politie ter ondersteuning.
Zware functie
Burgemeester Frank Dales spreek van een ‘deja vu’ en een mooi moment. ,,Buitengewoon opsporingsambtenaren hebben een van de zwaarste functies op straat die veel vraagt van je sociale vaardigheden. Ze spreken mensen aan op hun gedrag en verminderen spanningen. Hun belangrijkste wapen is hun mond. Ze creëren ook een band met mensen en over het algemeen krijgen we alleen maar positieve geluiden van de inwoners. Maar toch: er zijn situatie waarin er minder of geen begrip is en ze te maken krijgen met agressie. Speerpunt daarbij is: hoe veilig zijn onze boa’s zélf? ‘’

Mond als wapen
Het blijkt dat het omhooghouden van een wapenstok – ,,En nu ophouden met dit gedrag’’- al de-escalerend werkt. ,,Laten zie dat je hem hebt is al een wake-up call.’’ Dales heeft er dan ook blijvend aandacht voor gevraagd de afgelopen jaren. Hij heeft er alle vertrouwen in dat de pilot verlengd gaat worden en blijft ijveren. ,,Want jullie zijn mijn boa’s en komen ze aan jullie dan komen ze aan mij! We hebben een topteam hier!’’ Deze woorden worden nog eens bekrachtigd door de woordvoerder van de politie: ,,Ze hebben met hun handen van jullie af te blijven!’’ Er zijn natuurlijk wel voorwaarden verbonden aan het gebruik van de wapenstok. Wanneer er een bedreigende situatie ontstaat moet dat eerst gemeld worden aan de politie.
Vrees voor eigen veiligheid
Operationeel Teamleider Handhaving Cleve Hewitt en boa Mike de Jong leggen de noodzaak van de wapenstok verder uit. Mike: ,,Ik ben nu negen jaar boa en er zijn meerdere cases geweest waarin ik heb gevreesd voor mijn eigen veiligheid.’’ Hij noemt een voorbeeld van het aanhouden van een scooterrijder die verdacht werd van heling. ,,Op dat moment stroomde de kroeg uit en men keerde zich tegen ons. Achteraf weet je niet of een wapenstok het verschil had gemaakt maar een duidelijker voorbeeld dan op Hemelvaartsdag vijf jaar geleden is er niet. We proberen altijd een combinatie van rust en zelfvertrouwen uit te stralen maar nu heb je iets om daadwerkelijk naar te grijpen. De meest kleine cases kunnen ontploffen.’’
Stroperig
Op de vraag aan Cleve waarom het vijf jaar moest duren voordat deze pilot van start kon gaan antwoordt hij in termen van: stroperig, bureaucratisch en ingewikkeld. En ook: ,,90 procent van de inwoners weten niet wat een boa doet. De werkzaamheden zijn heel breed en preventief. Op de feestweken bijvoorbeeld staan politie en boa’s hetzelfde te doen.’’ In het algemeen zetten boa’s zich in voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid en zorgen voor een leefbare, schone en veilige leefomgeving.
Foto: Burgemeester Dales reikt de wapenstokken uit aan elf boa’s. Foto: Ingeborg Baumann