Tentoonstelling over Wijsmuller geopend

In het Zee- en Havenmuseum is vorige week de tentoonstelling ‘95 jaar Wijsmuller’ geopend.

De tentoonstelling schetst een beeld van de geschiedenis van Wijsmuller. Langs een tijdlijn van 1906 tot en met 2001 worden de bezoekers meegenomen in de ontwikkelingen en gedurfde beslissingen die deze maatschappij in de loop der jaren heeft genomen.

De opening werd verricht door de kleinzoon van de oorspronkelijke oprichter, mr. J.F. Wijsmuller,
die na het laten zakken van een grote vlag de toegang tot de tentoonstelling vrijmaakte voor de vele genodigden en belangstellenden. Middels veel foto’s, scheepsmodellen, tekstborden en filmpjes krijgt de bezoeker zodoende een helder beeld van de werkzaamheden van Wijsmuller en van het belang van de maatschappij voor IJmuiden.

Johannes Franciscus Wijsmuller, geboren in 1877 in Amsterdam, was de grondlegger van het concern dat uiteindelijk een wereldwijd begrip werd in de sleepvaart, berging en zwaar transport. Wijsmuller ontwierp in eigen regie door de loop van de jaren vele soorten schepen, waaronder als eerste zeesleepboten zonder schoorsteen. Maar naast (zee)sleepvaart werden ook half afzinkbare schepen ontwikkeld voor zware transporten.

Ook de ontwerpen voor zelf varende zwaar-transportschepen kwamen van de tekentafels van Wijsmuller. Een voorbeeld hiervan is de Ocean Servant, een verticaal afzinkbaar ponton met hulpvoortstuwing. Vanaf de sleepboot kon het ponton worden bestuurd om op die manier de juiste koers en de sleepsnelheid te kunnen volgen. Wijsmuller was dus niet alleen een gerenommeerd sleepbedrijf maar heeft ook bijgedragen aan belangrijke innovaties op maritiem gebied.

De tentoonstelling in het Zee- en Havenmuseum is te bezichtigen tot en met 20 augustus 2017. Het museum is geopend op woensdag-, zaterdag- en zondagmiddag van 13.00 tot 17.00 uur. Tijdens de Voorjaarsvakantie is het museum ook open op donderdag- en vrijdagmiddag. Bezoekers met de Museumkaart kunnen op deze dagen natuurlijk ook terecht. Zie ook www.zeehavenmuseum.nl.